- Advertisement -

Οι συναυλίες στον «Κήπο» και η ηχορύπανση

2

- Advertisement -

Από το 2011, κάθε καλοκαίρι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει υπαίθριες εκκωφαντικές συναυλίες και παραστάσεις στον λεγόμενο «Κήπο» (στην οδό Κόκκαλη), μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και δίπλα κυριολεκτικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δεινοκράτους 70) – στην περιοχή βρίσκονται ακόμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα Αιγινήτειο (Βασ. Σοφίας 72), Αρεταίειο (Βασ. Σοφίας 76), Αλεξάνδρα (Βασ. Σοφίας 80), Κυανούς Σταυρός (Βασ. Σοφίας 102), Ιπποκράτειο (Βασ. Σοφίας 114) και Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. (Μονής Πετράκη 10). Ας σημειωθεί πως ο «Κήπος» δεν ανήκει στο Μέγαρο Μουσικής αλλά είναι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ χώρος (Προεδρικό Διάταγμα υπό ΦΕΚ 1061Δ/1995, άρθρο 3, παρ. 3).

Για το οξύτατο πρόβλημα ηχορύπανσης που προκαλούν οι πρόβες και βεβαίως οι ίδιες οι συναυλίες/παραστάσεις, έχουν γίνει καταγγελίες επανειλημμένως, κάθε καλοκαίρι. Ειδικά το 2023, ήδη από την 25η έως την 28η Μαΐου και εκτός του πυκνού καλοκαιρινού προγράμματος, οι περίοικοι υποστήκαμε την ακραία ηχορύπανση από τις υπαίθριες πρόβες και τη συναυλία του Rolex Arts Festival, που η Διοίκηση του Μεγάρου «φιλοξένησε» στον «Κήπο». Οταν ξεκίνησε πια το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2023, η ταλαιπωρία των περιοίκων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ήταν αφόρητη: συχνότατα κάποιοι από εμάς εξαναγκάστηκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και να φιλοξενηθούμε σε συγγενείς και φίλους.

Η αναλγησία της Διοίκησης του Μεγάρου και η αδιαφορία της προς τα αιτήματα των περιοίκων υποστηρίζονται βεβαίως από την κωλυσιεργία των αρχών. Το καλοκαίρι του 2023 καταθέσαμε, με την υποστήριξη του Συνηγόρου του Πολίτη, αιτήματα προς το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, κ.λπ., για ηχομετρήσεις και έλεγχο του προβλήματος. Ωστόσο, παρά τις επίμονες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη υπέρ των περιοίκων, οι αρχές δήλωναν αναρμόδιες, μεταθέτοντας την ευθύνη σε άλλη κάθε φορά υπηρεσία (για τη θλιβερή κατάσταση που η Διοίκηση του Μεγάρου έχει δημιουργήσει, ενημερώθηκε επίσης – και με τη σειρά της εκώφευσε – η Υπουργός Πολιτισμού). Επιμείναμε στο αίτημα για ηχομετρήσεις: στο παρελθόν, ύστερα πάλι από συνεχείς και χρονοβόρες πιέσεις προς τις αρχές, έγιναν τελικά ηχομετρήσεις, διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και η Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής βεβαίως τιμωρήθηκε. Οι ηχομετρήσεις είχαν τη σημασία τους, καθώς πιστοποίησαν την παραβατικότητα του Μεγάρου: η Διοίκησή του δεν τις καλωσόρισε τότε, δεν τις επιθυμούσε, υποθέτω, μήτε το 2023.

Το οξύτατο πρόβλημα, ντροπιαστικό για την Πολιτεία, πρέπει να λυθεί οριστικά. Οι καλοκαιρινές εκκωφαντικές συναυλίες/παραστάσεις στον ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ χώρο του «Κήπου», μέσα στην πυκνοκατοικημένη μας περιοχή και κυριολεκτικά δίπλα σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πρέπει να απαγορευτούν. Οι αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατέψουν επιτέλους τους πολίτες. Είναι απαράδεκτο να εξαρτάται η ψυχική μας υγεία από την εκάστοτε Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής και τις θεωρίες της περί ηχορύπανσης. Αν πολιτισμός σημαίνει την εξουθένωση και καταρράκωση των πολιτών, πώς ορίζεται η βαρβαρότητα;

Ο Μανόλης Παπουτσάκης είναι μέλος ΔΣ του Αρτου Ζωής, διευθυντής του Δελτίου Βιβλικών Μελετών

- Post Down -

Comments are closed.