- Advertisement -

Αντιφάσεις

4

- Advertisement -

Οι παλιοί οι συριζαίοι, οι ορθόδοξοι, σηκώνουν τα φρύδια τους όταν βλέπουν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα στα οποία απεικονίζεται η κατάνυξη του νέου τους αρχηγού ενώ ανάβει κεράκια στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή. Στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη φορά Αριστερά κι έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με το ινφλουενσερικό ύφος του προεδρικού λαϊφστάιλ.

Οι πρώην σύντροφοι, όσοι έφυγαν νωρίς απ’ την Κουμουνδούρου, επισημαίνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ποντάρει πιο πολλά στην επίδειξη του πλούτου και της προσωπικής του ζωής όποτε ευαγγελίζεται το δικό του ελληνικό όνειρο παρά στις προγραμματικές προτάσεις ενός αριστερού κόμματος οι οποίες έχουν διατυπωθεί έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες του παραδοσιακού του ακροατηρίου – των εκλογέων με χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή. Οι αντιφάσεις που υπογραμμίζουν όλοι οι παραπάνω δεν είναι μόνο αισθητικές. Είναι και πολιτισμικές. Είναι και πολιτικές τελικά. Ο αρχηγός που υπόσχεται στους απανταχού αντισυστημικούς να πολεμήσει για χάρη τους το σύστημα ανήκει στην ελίτ και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το φωνάξει με τις συνήθειές του.

Αριθμοί

Ο πρόεδρος ο οποίος διαδηλώνει τη στήριξή του στο αίτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους διαφημίζει την πίστη του προκειμένου να ανοίξει τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικές ομάδες που δεν θα τις δελέαζε το κόμμα διαφορετικά. Ο κοσμοπολίτης ομογενής που αυτοσυστήνεται ως γαλουχημένος με αμερικάνικο φιλελευθερισμό καταφεύγει σε συνθήματα της πατριωτικής Αριστεράς για τον ίδιο λόγο – και θυμίζει τον Αμερικανό που έκανε πολιτική καριέρα κραυγάζοντας «America First».

Οσο περνούν οι μήνες, οι ομοιότητες κασσελακικού και τραμπικού στυλ φαίνονται πιο καθαρά. Οπότε, εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται αν η ελληνική εκδοχή του πολιτικού ο οποίος άγγιξε με τη ρητορική του κοινωνικά στρώματα που περιγράφονται ως white trash στις ΗΠΑ μπορεί να πετύχει. Αν, με άλλα λόγια, ο Κασσελάκης θα καταφέρει να κερδίσει τις ψήφους ενός κοινού που δυσκολεύονται να το ψυχογραφήσουν οι δημοσκόποι επειδή προτιμάει να βρίζει το επάρατο κατεστημένο αντί να τους μιλάει.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αφού οι εκλογικές επιλογές δεν είναι πάντα ορθολογικές. Συχνά τις υποδεικνύει το θυμικό. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι πόση δύναμη έχουν σε πραγματικούς αριθμούς οι ψηφοφόροι αυτού του είδους. Σύμφωνα με έμπειρο επαγγελματία των μετρήσεων, «αρκετή για να διατηρήσουν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%».

- Post Down -

Comments are closed.