- Advertisement -

Στη διαιτησία για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου της Gazprom

5

- Advertisement -

Την εκκίνηση των διαδικασιών προσφυγής της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διαιτησία για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που πωλούσε η Gazprom στη διάρκεια της κρίσης σηματοδοτεί η δήλωση του έλληνα CEO Κώστα Ξιφαρά.

Ο Κ. Ξιφαράς μιλώντας στο Power & Gas Forum απάντησε σε ερώτηση για το αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφύγει στη διαιτησία για την επίλυση του θέματος των τιμών και της ρήτρας take or pay που εγείρουν οι Ρώσοι για τη μη παραλαβή ελάχιστων ποσοτήτων από την ελληνική εταιρεία σύμφωνα με τη σύμβαση των δύο επιχειρήσεων: «Πρόθεσή μας είναι να λυθεί το θέμα διμερώς και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και των ελλήνων καταναλωτών».

Ο ίδιος τόνισε στο Forum που διοργανώνει το energypress ότι «πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και αυτή τη στιγμή δεν είναι», σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο της διεθνούς διαιτησίας». Ο Κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι «δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με την Botas. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία».

Οι διαπραγματεύσεις

Πληροφορίες του ΟΤ θέλουν ήδη τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να έχει εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες προσφυγής στη διαιτησία, κρατώντας βέβαια και ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Gazprom, με την οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια συμβατική σχέση για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και έχουν οδηγήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Gazprom σε διαφωνία είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τιμές πώλησης του ρωσικού αερίου αλλά και η ρήτρα που ενεργοποίησαν οι Ρώσοι για minimum ποσοτήτων που ήταν υποχρεωμένη να παραλάβει και δεν το έκανε η ελληνική εταιρεία. Η περίοδος της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών ξεκινά από τον Νοέμβριο του 2022.

Οπως αναφέρουν πηγές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να υποστηρίζει πως η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην ελληνική εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Στον αντίποδα, οι Ρώσοι φέρονται να ζητούν ποσό αποζημίωσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για αθέτηση του όρου περί υποχρεωτικής προμήθειας ελάχιστων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Gazprom.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα πάντα με πηγές, λέγεται ότι αντιτείνει την υψηλότερη τιμή με την οποία πωλούσε ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος στην ελληνική επιχείρηση έναντι άλλου καυσίμου και έναντι άλλου ανταγωνιστή της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία το ρωσικό φυσικό αέριο έχει ανακάμψει δυναμικά στην ελληνική αγορά.

- Post Down -

Comments are closed.