- Advertisement -

Ξεκαθαρίσματα με γροθιές μέσα στη Βουλή

5

- Advertisement -

Οι εικόνες ντροπής και αποτροπιασμού που εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή προσβάλλοντας κάθε έννοια σεβασμού της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, προκαλούν σοκ και αποστροφή. Το κοινοβούλιο μετατράπηκε σε… σαλούν με τον ανεξάρτητο βουλευτή (προερχόμενο από τους «Σπαρτιάτες») Κωνσταντίνο Φλώρο να βιαιοπραγεί κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου.

Με φόντο τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην αίθουσα της Ολομέλειας για την άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου (υπερψηφίστηκε από 258 βουλευτές, 8 κατά και 3 «παρών») ύστερα από μήνυση του πατέρα του Φλώρου, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Λύσης αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και πλέον βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με τον πρόεδρο του κόμματος, μια φραστική αντιπαράθεση με εκφράσεις πεζοδρομίου μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του πρωτοφανούς επεισοδίου Φλώρου και Γραμμένου εξελίχθηκε σε χειροδικία.

15ήμερος αποκλεισμός

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» και θαυμαστής του Κασιδιάρη βούτηξε από τον λαιμό τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης την ώρα που κατέβαινε τα σκαλιά που οδηγούν στην αίθουσα της Ολομέλειας και τον γρονθοκόπησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη μύτη ενώ έπεσε κάτω και χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών της φρουράς για να κρατήσουν σε απόσταση τον μαινόμενο Φλώρο – ο Γραμμένος οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής και ακολούθως στο νοσοκομείο. Ο Φλώρος ξαναμπήκε στην Ολομέλεια, ενώ σοκαρισμένη η Βουλή προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Μάλιστα ο Βελόπουλος από του βήματος είπε ότι είναι «αδιανόητο μειράκια του βίου της πολιτικής να συμπεριφέρονται με βία ως προβατόσχημοι λύκοι», σημειώνοντας ότι «δικαιολογίες μπορεί να βρει ο καθένας όσες θέλει», ενώ ο Φλώρος διαμαρτυρόταν από κάτω ότι του είχε βρίσει τη μάνα. Σύμφωνα με την εκδοχή του, ο Γραμμένος φέρεται να του είπε πριν του χυμήξει στο κατώφλι της Ολομέλειας ότι «εσένα θα σου γ… τη μανούλα και θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα», κάτι που ο Βελόπουλος αργότερα διέψευδε κατηγορηματικά λέγοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «αν είχε βρίσει μάνα, που είναι ό,τι ιερότερο, θα του είχα πάρει το κεφάλι εγώ ο ίδιος».

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε στον Φλώρο ότι «δεν έχετε καταλάβει τι απαράδεκτη συμπεριφορά έχετε» και ότι «δυστυχώς ο Κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τολμώ να πω είναι αρκετά επιεικής, γιατί όταν τον φτιάχναμε νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους». Και ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς για να απομακρύνει τον Φλώρο από την αίθουσα, επιβάλλοντάς του καταρχήν 15ήμερο αποκλεισμό από τις διαδικασίες του Σώματος. «Είναι ένα «χάδι» έναντι της χυδαιότητας και της κτηνωδίας της συμπεριφοράς του, αλλά θα δούμε εν συνεχεία. Προφανώς θα υπάρξει άρση ασυλίας και θα αντιμετωπίσει και δικαστικά τις συνέπειες», είπε ζητώντας την έγκριση της Βουλής.

Ομως ο Τασούλας δεν περιορίστηκε στα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά επικαλούμενος τον Ποινικό Κώδικα και το άρθρο 157 που αφορά τα εγκλήματα κατά πολιτειακών και πολιτικών οργάνων και ειδικότερα το αδίκημα της βιαιοπραγίας εις βάρος βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, για το οποίο προβλέπει κάθειρξη έως δέκα έτη, έδωσε εντολή να κρατηθεί ο Φλώρος και να οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ καθώς στοιχειοθετείται το αυτόφωρο κακούργημα βάσει του άρθρου 62 του Συντάγματος. «Ακουσα ότι αντηλλάγησαν χυδαίες ύβρεις και εδώ μέσα και στο Περιστύλιο. Να ξέρετε ότι θα σταλούν τα Πρακτικά, αλλά και η μαρτυρία των αστυνομικών που ενδεχομένως άκουσαν αυτές τις ανταλλαγές ύβρεων, στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Αυτό είναι το φάσμα της αντιμετώπισης αυτού του απροσδόκητου και απαράδεκτου γεγονότος», δήλωσε ο Τασούλας.

Σύσσωμη καταδίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Βουλής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και ενημερώθηκε για το άθλιο περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και καταλυτική παρέμβαση του Προεδρείου ώστε να πάρει η υπόθεση αυτή την τροπή που πρέπει και να αποδοθούν ευθύνες στον Φλώρο στο πλαίσιο του αυτόφωρου κακουργήματος βιαιοπραγίας βουλευτή κατά βουλευτή που για πρώτη φορά ενεργοποιείται.

Σημειώνεται ότι υπό το φως αυτών των εξελίξεων ο εν λόγω βουλευτής δεν θα μπορεί να περάσει ούτε την πύλη της Βουλής – τουλάχιστον για τις 15 ημέρες αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει ότι «είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές» και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις «να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία». Το πρωτοφανές βίαιο περιστατικό καταδίκασαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

- Post Down -

Comments are closed.