- Advertisement -

Η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο στήριξε το Χρηματιστήριο

3

- Advertisement -

Παρά την ισχυρή ζήτηση από τους διεθνείς επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους, όπως αποτυπώθηκε και στη σημαντική υπερκάλυψη κατά 11 φορές της έκδοσης 30ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας που στήριξε το θετικό κλίμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχασε τα αρχικά του κέρδη (ως 1,03%), καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις υπεραξιών, κλείνοντας ωστόσο με (οριακά) θετική μεταβολή (+0,06%) για έκτη συνεχή συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σωρευτικά κέρδη 6,74%.

Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο κινείται σε νέα υψηλά 13 ετών, ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία δεν αποκλείουν η θετική επενδυτική ψυχολογία να συνεχίσει να στηρίζει την αγορά, δεδομένου μάλιστα πως διεθνώς τα στοιχήματα των επενδυτών στρέφονται και πάλι υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Οι θετικές δονήσεις από το εξωτερικό θα διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, εκτιμούσαν αναλυτές της αγοράς, την ώρα πάντως που ορισμένοι δεν αποκλείουν να καταγραφεί και κάποια αποκομιδή υπεραξιών.

Το Δημόσιο άντλησε χθες 3 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου, κατά τη δεύτερη μεγάλη έξοδο στις αγορές χρέους μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι προσφορές από 325 επενδυτές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ η τιμολόγηση για το ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2054, ορίστηκε χαμηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης, στις 165 μονάδες βάσης επί των mid-swaps. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,125%, η απόδοση στο 4,241% και η τιμή στο 98,057%. Μόνο το 14% των επενδυτών προήλθε από την Ελλάδα, ενώ από το εξωτερικό ξεχώρισε το 42% που προήλθε από τη Βρετανία, έναντι 11% που αφορούσε επενδυτές από την Ιβηρική και 8% από τη Γαλλία. Το 54% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Fund Managers), το 22% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks), το 9% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds), 7% σε Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία, 7% σε Κεντρικές Τράπεζες και 1% σε άλλους.

Αποδόσεις

Οι επενδυτές αγοράζουν μακροπρόθεσμα ομόλογα της ευρωζώνης ώστε να «κλειδώσουν» καλές αποδόσεις πριν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας επίσης ότι τα ομόλογα της Ελλάδας είναι πλέον επιλέξιμα στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος δεικτών. Στην αγορά σημειωνόταν πως η ισχυρή ζήτηση από καλής ποιότητας επενδυτές σημαίνει ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για το αξιόχρεο της χώρας μετά και το 2032, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος της αναδιάρθρωσης χρέους προς το EFSF, το ευρωπαϊκό ταμείο που χρηματοδότησε το δεύτερο πρόγραμμα σταθεροποίησης 2012-2014, και αυξάνονται αντίστοιχα τα τοκοχρεολύσια. Η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων (GLF) του πρώτου μνημονίου υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027, ενώ με βάση τους νέους κανόνες οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να το μειώνουν κατά μέσο όρο 1% ετησίως εάν αυτό υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει πως έχει στόχο να αντλήσει φέτος από τις αγορές το ποσό των 10 δισ. ευρώ, ενώ μόνο με τις τελευταίες νέες εκδόσεις (3 δισ. ευρώ χθες και 4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσω 10ετούς ομολόγου) κάλυψε το 70% του ποσού αυτού. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές δημοπρασίες ομολόγων, σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων.

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε χθες στα 175,44 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 64 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές Μύλοι Κεπενού (+9,89%) και Επίλεκτος (+9,79%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν αυτές των Motor Oil (+2,79%), Εθνικής (+1,92%), Eurobank (+1,64%), Jumbo (+1,14%) και Σαράντης (+1,02%).

- Post Down -

Comments are closed.