- Advertisement -

Global Economy

4

- Advertisement -

Στα 88 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Στα 88 δολάρια το βαρέλι κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου Brent, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει στη διάρκεια όλου του 2024 λόγω αφενός των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ κι αφετέρου των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία. Οι αγορές σταθμίζουν επίσης τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί να ερμηνεύεται ως εξέλιξη που τροφοδοτεί τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια.

Κατάσχεση κεφαλαίων

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση κεφαλαίων της JPMorgan Chase συνολικού ύψους 439,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η κρατική τράπεζα VTB κατέθεσε αγωγή για ανάκτηση ζημιών, όπως χαρακτηρίζεται, από τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Τα κεφάλαια βρίσκονται σε λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το δικαστήριο ανέφερε ότι έχει διατάξει την κατάσχεση όλων των κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της JP Morgan στη Ρωσία.

Σε ιστορικά υψηλά το κακάο

Η αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο σε ιστορικά υψηλά με αφετηρία τις μειωμένες αφρικανικές αποδόσεις έχει αυξήσει τη ζήτηση για τα φυτά αυτά στη Λατινική Αμερική. Εκεί πλέον, καθώς οι αγρότες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αυξήσουν την καλλιέργεια, εκριζώνοντας εκτάσεις άλλων αποδοτικών καλλιεργειών, όπως είναι η μπανάνα και τα φοινικόδεντρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο στη Νέα Υόρκη έπιασαν ακόμη και τα 12.000 δολάρια ο τόνος. Η άνοδος της τιμής του κακάο ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της καλλιέργειας στη Δυτική Αφρική εξαιτίας ασθενειών που έπληξαν τα φυτά και αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Ενίσχυση χρυσού

Ενισχύουν κι άλλο τις τιμές του χρυσού οι μεγάλες αγορές από κινέζους επενδυτές, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τους «Financial Times», η οποία έδειξε ότι οι ασιάτες παίκτες των αγορών αρχίζουν να επισκιάζουν τους δυτικούς ομολόγους τους στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Οι θέσεις αγοράς χρυσού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Shanghai Futures Exchange (SHFE) ανέβηκαν σε 295.233 συμβόλαια, που ισοδυναμούν με 295 τόνους χρυσού. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση σχεδόν 50% από τα τέλη Σεπτεμβρίου προτού κλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται.

- Post Down -

Comments are closed.