- Advertisement -

Η συνολική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) αυξήθηκε στα 79,653 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το προηγούμενο τρίμηνο το ποσό ανερχόταν σε 79,5 δισ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή, κατά περίπου 59 εκατ. ευρώ, αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των κόκκινων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, τα δάνεια προς νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσίασαν μείωση.
Πιο συγκεκριμένα, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 28,150 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2026, έναντι 27,800 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 28,148 δισ. ευρώ.
Από τα δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 9,817 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε αμετάβλητη στο 1 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2026.
Αντίθετα, η ονομαστική αξία των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφούμενη σε 9,988 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 187 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 41,515 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2026.
Ειδικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 24 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 16,218 δισ. ευρώ, ενώ τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 24,961 δισ. ευρώ.
Comments are closed.