- Advertisement -

Εφετείο Αθηνών: Ψηφιακά εργαλεία, ΑΙ και αλλαγές στις κτιριακές υποδομές παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση απολογισμού

Εφετείο Αθηνών: Ψηφιακά εργαλεία, ΑΙ και αλλαγές στις κτιριακές υποδομές παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση απολογισμού
2

- Advertisement -

Η μετάβαση του Εφετείου της Αθήνας στην ψηφιακή εποχή με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και με τη συνδρομή ΑΙ αλλά και οι αλλαγές που έρχονται στις κτιριακές υποδομές για την ασφάλεια των χιλιάδων πολιτών που περνούν σε καθημερινή βάση την πύλη της οδού Λουκάρεως παρουσιάστηκε στη σημερινή εκδήλωση απολογισμού που έγινε με το τέλος του δικαστικού έτους.

Η διοίκηση του Εφετείου, προϊσταμένη η Σοφία Λιγνού και μέλη οι πρόεδροι εφετών Δημήτρης Κοντόπουλος και Κώστας Σαργιώτης παρουσία του Γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπα Λάσκου, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων που αναφέρθηκαν στο έργο τους και στις δυσκολίες διεκπεραιωσης αυτού, για δεύτερη χρονιά προχώρησαν στον απολογισμό όσων έγιναν με άμεση αντανάκλαση στους πολίτες.

Όπως επισημάνθηκε μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ανοίγοντας νέους ορίζοντες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων εργαλείων για την ανώνυμοποίηση αποφάσεων με στόχο την πλήρη προστασία και το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα,όπως ειπώθηκε λειτουργούν ήδη και δικαστικές αίθουσες που μπορούν να εξυπηρετήσουν την κατάθεση μαρτύρων στο πλαίσιο απομακρυσμένων ποινικών υποθέσεων.

Στη φετινή εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Σκούμας,που έχει συνεισφέρει αποτελεσματικά και άμεσα με τους διερμηνείς για σπάνιες γλώσσες και διαλέκτους όπως Σουαχίλι,Ορντού και Αμχαρικά που είναι αναγκαία για την δίκαιη δίκη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλοφαπών κατηγορουμένων.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει για την ασφάλεια και την πυροπροστασία στο πλαίσιο της οποίας από το επόμενο δικαστικό έτος προγραμματίζεται επιχείρηση εκκένωσης εν ώρα λειτουργίας του Εφετείου.

“Το Εφετείο Αθηνών είναι ένα κύτταρο της κοινωνίας.Εδω δικάζονται οι περισσότερες και σημαντικότερες ποινικές υποθέσεις Η λειτουργία ,η στέγαση του και τα οργανωτικά ζητήματα δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους”,επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ο κ. Λάσκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των δικαστών και των υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κομμάτι της ψηφιοποίησης . “Έχουμε μπροστά μας τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου,την ψηφιοποίηση του δικαστηρίου και τη δημιουργία ποινικού τμήματος “πρόσθεσε με στόχο” να περάσουμε τη δικαιοσύνη στην επόμενη μέρα που αξίζει στην ελληνική κοινωνία που έχει απαιτήσεις από εμάς”.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιέρωσε στην προσφορά από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που έχει σώσει το τελευταίο χρόνο έντεκα ζωές στα δικαστήρια της χώρας .”Ήρθε στα δικαστήρια και μπήκε εθελοντικά .Στη δίκη Τεμπών συμμετέχει με ένα γιατρό, τέσσερις διασώστες και έναν κοινωνικό λειτουργό για να παρέχει βοήθεια σε όποιον χρειαστεί σε μια τέτοια δύσκολη δίκη” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου του Εφετείου της Αθήνας Σοφία Λιγνού αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διοίκησης ενός συγκροτήματος που αποτελείται από 75.000 τμ , στο οποίο μπαίνουν καθημερινά 3-5.000 άτομα.

Η Προισταμενη του Εφετείου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο έργα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του κτιρίου και των πολιτών .Το πρώτο αφορά τη στεγανοποίηση του όγδοου ορόφου καθώς κάθε φορά που βρέχει πολύ,όπως είπε,…επιστρατεύονται κουβάδες όλων των χρωμάτων για να μαζευτούν τα νερά που φτάνουν και σε διάφορους ορόφους και το δεύτερο αφορά τη αλλαγή των 28 ασανσέρ που εξυπηρετούν το κοινό. ” Τα ασανσέρ είναι του 2000 και δεν βρίσκουμε ανταλλακτικά .Στόχος είναι να αλλαχθούν τα επτά κεντρικά ασανσέρ από τα οποία μετακινείται ο κύριος όγκος του κόσμου εδώ μέσα” είπε η κυρία Λιγνού.

Το μέλος της Διοίκησης ,Δημήτρης Κοντόπουλος πρόεδρος εφετών αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα έχουν γίνει για τις κτιριακές ανάγκες του Εφετειου αναφερόμενος στην επισκευή κινητών αρχειοθέτησης του Εφετείου,στην τοποθέτηση καθισμάτων έξω από τα δικαστήρια για να μην είναι όρθιοι οι πολίτες,στην επισκευή των καθισμάτων των δικηγόρων στα ακροατήρια,αλλά και στις εργασίες αναμόρφωσης των γραφείων της δικαστικής αστυνομίας.

Στην ψηφιακή εποχή του Εφετείου της Αθήνας αναφέρθηκε το έτερο μέλος της Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών,πρόεδρος Εφετών Κώστας Σαργιώτης ,ο οποίος μίλησε για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Εφετείου και συνολικά την προετοιμασία του για την ψηφιακή εποχή.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Σαργιώτης και σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Εφετείου μας, απευθυνθήκαμε με σχετικά υπομνήματα τόσο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μας συνδράμουν με τα αναγκαία υλικά, αλλά και με την αναγκαία τεχνογνωσία για την επίτευξή του στόχου της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών. Η μεταξύ μας επικοινωνία κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι και παρείχαν τα αναγκαία υλικά και το προσωπικό προκειμένου να ανανεωθεί η δομημένη καλωδίωση, να αντικατασταθεί ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και να τοποθετηθούν επιπλέον πρίζες και μάλιστα σε χρόνους εξαιρετικά σύντομους. Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελεί ορόσημο για την λειτουργία του Δικαστηρίου μας στα χρόνια που έρχονται, αφού θα μας εξασφαλίσει ταχύτερη και πιο σταθερή σύνδεση με το διαδίκτυο, θα παρέχει ασφάλεια και αξιοπιστία στη λειτουργία των αναγκαίων εφαρμογών του ΟΣΔΥΠΠ και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ποιότητα της καθημερινής εργασίας δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων”.

Ένας άλλος στόχος που έθεσε το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης, και ο οποίος εντάσσεται τόσο στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης του Εφετείου, όσο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι η δημιουργία εφαρμογής που με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να ανωνυμοποιεί τις δικαστικές αποφάσεις.

“Προκειμένου να κλείσει η κερκόπορτα της ενδεχόμενης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων “απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος άμεσα κίνησε τις αναγκαίες διαδικασίες για την δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος. Ήδη επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Εφετείου μας, του Εφετείου Πειραιά και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία σχετικής εφαρμογής. Ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε εικόνα για την επιτυχή, όπως ελπίζουμε, λειτουργία του όλου εγχειρήματος” πρόσθεσε ο κύριος Σαργιώτης.

Από την πλευρά τους οι προϊστάμενοι των τμημάτων του Εφετείου αναφέρθηκαν στην άμεση ανάγκη να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με γραμματείς ώστε να μπορέσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους προς όφελος των πολιτών.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους είναι η αθόρυβη αλλά αναγκαία δύναμη της λειτουργίας του Εφετείου της Αθήνας εκεί που χτυπά ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς της ελληνικής δικαιοσύνης.

- Post Down -

Comments are closed.