- Advertisement -

Υπουργοί με… προεκλογικό «φύλλο πορείας» για τις περιφέρειες

6

- Advertisement -

Περιθώριο δύο εβδομάδων έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους επιτελείς της Πειραιώς και στους συνεργάτες του στο Μαξίμου ώστε να οριστικοποιήσουν με ημερομηνίες και προορισμούς την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ ανά την επικράτεια, με επικεφαλής το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Επί 45 λεπτά ο ίδιος συζητούσε χθες στην κομματική έδρα με υπουργούς – με τους 12 από τους συνολικά 22 – για τον συντονισμό των προεκλογικών δράσεων. Κάθε υπουργός «χρεώθηκε» από μία Περιφέρεια, που πρακτικά σημαίνει ότι θα κληθεί σε μπαράζ περιοδειών, και μόνος και με κλιμάκια υφυπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών ενώ θα λειτουργεί ως απευθείας σύνδεσμος μεταξύ του Μαξίμου και των τοπικών κοινωνικών. Αμεσα οι 12 «στρατηγοί» της γαλάζιας «μάχης» θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα για όσα έγιναν, γίνονται ή δρομολογούνται ανά νομό, προκειμένου να εντάσσουν στον προεκλογικό λόγο τους συνολικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα και όχι μόνο εκείνα του χαρτοφυλακίου τους.

Κατά πληροφορίες, ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα τρέξει το δικό του παράλληλο προεκλογικό πρόγραμμα, ζήτησε από τους υπουργούς να κινηθούν «χωριό-χωριό». Επίσης τους ζήτησε να είναι σε τακτική επικοινωνία με τους βουλευτές αλλά και να προβάλλουν τις «θετικές» παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους τελευταίους δέκα μήνες. «Κανείς δεν περισσεύει, όλοι πρέπει να λιώσουν τα παπούτσια τους» έλεγε κομματικός παράγοντας περιγράφοντας τις πρωθυπουργικές εντολές. Ο Μητσοτάκης άλλωστε έχει δώσει εθνικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, καλώντας σε πλήρη ενεργοποίηση τον κομματικό μηχανισμό κατά της χαλαρότητας των πολιτών.

Το υπουργικό «όργωμα» της επικράτειας αναμένεται να αρχίσει συντονισμένα από τις 8 Μαΐου, αν και ήδη υπουργοί και κομματικά στελέχη έχουν ξεκινήσει επαφές εκτός των εκλογικών περιφερειών τους με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί βρέθηκαν και πλέον θα έχουν τακτική παρουσία ο Νίκος Δένδιας και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ως στελέχη με επιρροή στο παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο, και ο Χρήστος Σταϊκούρας με αιχμή τα έργα υποδομής. Αν και αναμενόταν ότι ο Μάκης Βορίδης θα καλύψει ένα μέρος του Βορρά, ο υπουργός Επικρατείας επιστρατεύεται στην Πελοπόννησο. Εκεί πάντως είχε κινηθεί εντόνως ο ίδιος και στην προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Επί ποδός καλείται όμως και η κοινοβουλευτική ομάδα με τον Μητσοτάκη να ανοίγει σχετικό κύκλο κλειστών συναντήσεων στο Μαξίμου, επιχειρώντας να βάλει εντατικά στο προεκλογικό παιχνίδι τους 158 γαλάζιους. Η αρχή των συζητήσεων με τον Πρωθυπουργό έγινε, κατά πληροφορίες, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ενώ εντός της εβδομάδας θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό οι βουλευτές Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, προκειμένου να συντονιστούν και οι δικές τους προεκλογικές κινήσεις. Πρόκειται άλλωστε για περιφέρειες που περιλαμβάνουν μερικά από τα παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ, στα οποία επιχειρείται η μέγιστη συσπείρωση κατά της απειλής μιας ψήφου δυσφορίας από ένα μέρος της κομματικής βάσης.

Ταυτόχρονα η ΝΔ αγωνιά να μη χάσει κεκτημένα του 2023, όπως ενδεικτικά η αλλαγή… χρώματος που πέτυχε η ΝΔ στην παραδοσιακά Κεντροαριστερή Αχαΐα ή και στην Κρήτη στην οποία επιστρατεύεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το βάρος και στην Αττική

Οσον αφορά την Αττική, ως περιφέρεια-βαρόμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα, την παίρνει σε μεγάλο βαθμό πάνω του ο Μητσοτάκης ενώ θα υπάρχει κεντρική κομματική διαχείριση. Στόχος είναι να κάνει τουλάχιστον μία προεκλογική «βόλτα» την εβδομάδα στο Λεκανοπέδιο, έχοντας ήδη επισκεφθεί γειτονιές στον δυτικό, στον βόρειο και στο νότιο τομέα της Αθήνας.

Στις τελευταίες εξορμήσεις του δείχνει να υιοθετεί το μοντέλο των εθνικών εκλογών, επιστρατεύοντας εκ νέου τον «θετικό» λόγο, αγγίζοντας την ατζέντα της καθημερινότητας, ιδίως τα θέματα της οικονομίας, με αιχμή την ακρίβεια που λειτουργεί ως κυρίαρχη πηγή της κυβερνητικής φθοράς, αλλά και αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στους πολιτικούς αντιπάλους του. Από την Κεντρική Λαχαναγορά στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη (της εκλογικής Β’ Πειραιώς στην οποία η ΝΔ θέλει να κρατήσει τη δυναμική του 2023) ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να προβάλει τις πρωτοβουλίες για την ακρίβεια εν όψει των εορτών, δηλαδή τα «καλάθια» των νονών (που ξεκίνησε χθες) και του πασχαλινού τραπεζιού (που ξεκινάει αύριο).

«Ο αγώνας είναι συνεχής» επανέλαβε, μιλώντας για «ενθαρρυντικά δείγματα» ότι ο «επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται». Ο ίδιος συζήτησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προετοιμασία ώστε το Πάσχα να υπάρχουν προϊόντα προσιτά και σε όλα τα επίπεδα τιμών, συγκριτικά και με πέρυσι αλλά και με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

- Post Down -

Comments are closed.