- Advertisement -

Ευρωπαϊκές πιέσεις για πυραύλους στο Κίεβο

6

- Advertisement -

Με τη ρωσική επίθεση στο νότιο και ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας να εντείνεται, το Κίεβο βλέποντας πως ήδη περίπου το 18% της επικράτειάς του είναι υπό ρωσική κατοχή, «φωνάζει» πλέον για βοήθεια υπό τη μορφή οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και χρημάτων προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση. Στο Λουξεμβούργο όπου το κυρίως θέμα της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν χθες η Ουκρανία και η περαιτέρω στρατιωτική στήριξή της, ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε πως «έχουμε ζητήσει από τα κράτη – μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», τονίζοντας πως εκτός από βλήματα πυροβολικού και γενικά πυρομαχικά το Κίεβο χρειάζεται πυραύλους και συστοιχίες Patriot.

Φορτικό κλίμα

Με τη Γερμανία να έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή συστήματος Patriot, το φορτικό κλίμα που δημιουργείται για άλλες χώρες ανέδειξε δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο «Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας». Κατά το δημοσίευμα, το… «στενό μαρκάρισμα» της Αθήνας από τους ηγέτες της ΕΕ, ειδικά προς Ελλάδα και Ισπανία, αυξάνει «καθώς οι ανάγκες του Κιέβου είναι μεγαλύτερες από τις δικές τους». Οπως επισημαίνουν οι «FT», «το Κίεβο υπέβαλε αυτόν τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας».

Η Αθήνα, πάντως, παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή ότι καμία παραχώρηση οπλικών συστημάτων δεν πρόκειται να αποφασιστεί, χωρίς να έχει αναπληρωθεί, ώστε να παραμείνει αμείωτη η ελληνική αμυντική θωράκιση. «Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα στην Ουκρανία τη στήριξή μας, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, υπενθύμισε ότι έχουμε ως ΕΕ συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων κρατών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών – μελών.

Επειδή το Κίεβο ζητά πέραν των πυραύλων και αεροπλάνων από τη Δύση και πυρομαχικά που οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν να παράγουν στις βιομηχανίες τους, σε ελληνικό επίπεδο τα πράγματα με τα ΕΑΣ και άλλες αμυντικές βιομηχανίες που έχουν φύγει από τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και έχουν περάσει σε άλλα υπουργεία είναι περίπλοκα. Ως προς τους Patriot, η Ελλάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν προτίθεται να δώσει στο Κίεβο καμιά συστοιχία μόνο εάν και εφόσον αντικατασταθεί από συστοιχία που θα ανήκει σε νεότερη έκδοση του συστήματος.

Ως προς τους S-300 που θα είναι και πιο εύκολο για τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν, η Ελλάδα επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να δώσει οτιδήποτε αν αυτό δεν αντικατασταθεί νωρίτερα.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν παραδοθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία (από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 μέχρι τώρα) ποσότητες από: α) τυφέκια εφόδου ΑΚ-47, β) αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18, γ) ρουκέτες Πυροβολικού 122 mm, δ) τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 (40 οχήματα), ε) αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό / κουβέρτες, στ) φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 x 39 mm και 7,62 x 54 mm, ζ) βλήματα 73 mm, η) βλήματα Πυροβολικού 155 χιλ., θ) βλήματα Πυροβολικού 203 χιλ., ι) βλήματα Stinger. Επίσης έχουν πωληθεί στην Τσεχία με διακρατική συμφωνία βλήματα Πυροβολικού των 105 mm, καθώς και 32 πυροβόλα Μ-101Α1 των 105 mm. Ολα τα προαναφερθέντα έχουν χαρακτηριστεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως «εύχρηστα μη επιχειρησιακά αναγκαία».

Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής αποστολής «ΑΣΠΙΔΕΣ» λόγω του κομβικού ρόλου που διαδραματίζει στην Ερυθρά Θάλασσα και τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας δράσης από τον Ζοζέπ Μπορέλ, με τη συμμετοχή ομάδας ΥΠΕΞ για την ανάληψη ενεργού μεσολαβητικού ρόλου από την ΕΕ στην προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας και στην ειρήνευση στην περιοχή.

Ποια χώρα έχει δώσει τι στην Ουκρανία

ΗΠΑ: 12 αντιαεροπορικά συστήματα Nasams, 20 εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, 2.000 φορητά όπλα αεράμυνας Stinger, 31 τεθωρακισμένα Abrams, χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και Nlaw.

Γερμανία: Δύο κινητά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, 12 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T, 52 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard, 65 τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους 38 Leopard.

Γαλλία: Ενα σύστημα SAMP/T Mamba (μαζί με την Ιταλία, το γαλλο-ιταλικό ισοδύναμο του Patriot), δύο κινητά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Crotale, έξι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Mistral.

Αγγλία: Εξι συστήματα αεράμυνας Stormer, 14 τεθωρακισμένα Challenger 2, χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Nlaw και Javelin.

- Post Down -

Comments are closed.