- Advertisement -

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του Ντενίζ Γκοκτάς εν αναμονή της δίκης του, με τον γνωστό Τούρκο κωμικό να κατηγορείται για προσβολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και θρησκευτικών αξιών, σύμφωνα με δικογραφία την οποία επικαλείται το Reuters.
Ο Γκοκτάς, δημοφιλής για τα stand-up σόου του που συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.
«Ο Ντενίζ Γκοκτάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Ιουλίου», ανέφερε η εισαγγελία της πόλης σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι έχει λάβει «185 καταγγελίες» σχετικά με τις παραστάσεις του κωμικού. Όπως προστέθηκε, έχει ξεκινήσει έρευνα για «δημόσια προσβολή των θρησκευτικών αξιών της Τουρκίας».
Στις παραστάσεις του, ο Γκοκτάς ασκεί σατιρική κριτική στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, με αναφορές στον πρόεδρο Ερντογάν και στον φυλακισμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του οποίου η σύλληψη τον Μάρτιο του 2025 είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις.
Ένα stand-up του που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιουνίου, αναρτήθηκε στο YouTube στις 24 Ιουνίου και έχει συγκεντρώσει σχεδόν εννέα εκατομμύρια προβολές.
Οι κατηγορίες και η υπεράσπιση
Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διερευνά περιεχόμενο που δημοσίευσε ο Γκοκτάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για «προσβλητική γλώσσα που συνιστά ποινικό αδίκημα». Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο κωμικός προσέβαλε θρησκευτικές αξίες κατά τη διάρκεια της παράστασής του, κάνοντας αναφορές στον Ερντογάν, το Κοράνι και τον Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Μετίν Ασλάν, μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Γκοκτάς περιλαμβάνεται και η προσβολή του προέδρου. Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AK και σύμβουλοι του Ερντογάν καταδίκασαν δημόσια τον κωμικό, κατηγορώντας τον ότι χλευάζει τον πρόεδρο και το Κοράνι.
Κατά την απολογία του στην αστυνομία, ο Γκοκτάς αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι τα αστεία του δεν συνιστούν προσβολή θρησκευτικών αξιών ή του Κορανίου. Εξήγησε επίσης ότι η αναφορά του στον Ερντογάν ως «δικτάτορα» ήταν πολιτικός χαρακτηρισμός και όχι ύβρις.
Η δημόσια τοποθέτηση του κωμικού
Μετά από φήμες ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγει τη δίωξη, ο Γκοκτάς διευκρίνισε μέσω ανάρτησής του ότι είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό για διακοπές και σκόπευε να επιστρέψει. «Σκοπεύω να περάσω πολλά ακόμη χρόνια στην Τουρκία και αν υπάρξει κάποια κατάσταση που να απαιτεί την παρουσία μου, θα επιστρέψω με την επόμενη πτήση», έγραψε.
Ο γεννημένος στην Άγκυρα κωμικός ξεκίνησε την καριέρα του στο stand-up το 2019 σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε σκηνές σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Comments are closed.