- Advertisement -

«Συναντιούνται» σε επίπεδο ρητορικής

5

- Advertisement -

Μέχρι την 9η Ιουνίου θα έχουν υπάρξει αμέτρητες περιοδείες κάθε… χρώματος, συνεντεύξεις, εμφανίσεις στα social media και σκληρές αντιπαραθέσεις κορυφής. Τόσο εξ αποστάσεως όσο και διά ζώσης – για παράδειγμα στη Βουλή μετά το Πάσχα, όταν θα οριστεί συζήτηση για την ακρίβεια, δηλαδή μια κόντρα εφ’ όλης της ύλης – οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξεδιπλώνουν την εκλογική στρατηγική τους. Τα… λήμματα της προεκλογικής σεζόν έχουν ήδη καθοριστεί. Τόσο ξεκάθαρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης «συναντιούνται» πια σε επίπεδο ρητορικής ανακυκλώνοντας τις ίδιες λέξεις με διαφορετικά νοήματα. Είναι αυτές που συνοψίζουν πολιτικά το προεκλογικό σκηνικό. Αυτές που στηρίζουν τα «συνθήματα» των αρχηγών προς την κομματική πελατεία τους.

Ρεύμα: Πόσα υπάρχουν εκεί έξω; Κάθε αρχηγός διακρίνει και από ένα, θέλοντας να κινητοποιήσει τις κοινωνικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να πλησιάσει τους εκλογικούς στόχους του. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» για να απευθυνθεί ξανά στις δυνάμεις της «πατριωτικής ευθύνης» και του «δημοκρατικού εκσυγχρονισμού». Αναμενόμενο να ψάχνεται, ελλείψει του μεγάλου εχθρού, σε δοκιμασμένες συνταγές: του 2019 όταν πρότασσε την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και του 2023 όταν πρόβαλλε την απειλή επιστροφής του. Οι αντίπαλοί του επιχειρούν να κινητοποιήσουν άλλα ρεύματα. Αναμενόμενο, μπροστά στη χαλαρότερη εκλογική διαδικασία, να ανοίγουν αγκαλιά στην κοινωνική αντιπολίτευση.

Μεταρρυθμίσεις: Ο Μητσοτάκης τις συνδέει με τη φράση «πιο κοντά στην Ευρώπη». Οσο κι αν το διαχειριστικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης έχει τσαλακωθεί σε σειρά γεγονότων, προσπαθεί να κρατά ζωντανή μια εικόνα μεταρρυθμιστικής «ορμής». Το δείχνει η πρωθυπουργική ανάγκη να προωθήσει «εμβληματικές» κινήσεις (ισότητα στον πολιτικό γάμο, νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, επιστολική ψήφος) για να στηριχθούν τα προεκλογικά σινιάλα του περιλάλητου «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού». Η πρόκληση είναι ότι βρίσκεται πια στη φάση που κρίνεται από το αποτέλεσμα. Κι εκεί «πατά» η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «διευθετήσεις» όσα η ΝΔ παρουσιάζει ως μεταρρύθμιση. Αρα προσπαθώντας να τσαλακώσει περισσότερο τον πυρήνα του νεοδημοκρατικού αφηγήματος.

Αδιαμεσολάβητα: Η – κατά το κλισέ – «πορεία στον λαό» είναι μονόδρομος. Μητσοτάκης και Κασσελάκης έχουν αντιπαρατεθεί για την «πατρότητα» της λεγόμενης αδιαμεσολάβητης επαφής με τους πολίτες και πλέον επιστρατεύουν, όπως και ο Ανδρουλάκης,  κάθε μέσο. Από τα βιντεάκια στο TikTok έως τις βόλτες «πλατεία – πλατεία» η τακτική είναι κοινή. Πίσω από όλα είναι ολόκληρες ομάδες επικοινωνιακής στρατηγικής, όσο κι αν το μπρα ντε φερ παρουσιάζεται ως ατομικό. Στόχος, η βελτίωση των δεικτών αρχηγικής δημοφιλίας.

Αδεια κάλπη: Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, λένε με μια φωνή οι αρχηγοί, οι κάλπες θα είναι άδειες. Ολοι τους ξορκίζουν τις… εκπλήξεις. Είναι κοινός ο στόχος της μέγιστης συσπείρωσης, αλλά διαφορετικά τα ακροατήρια. Αφετηρία, η κομματική βάση, ένα κοινό που ουδείς θέλει να το δει στον… καναπέ ή στην παραλία.

Καθημερινότητα: Ασφάλεια, υγεία, ακρίβεια έρχονται στην πρώτη γραμμή. Οι κυβερνώντες πασπαλίζουν με θετικό λόγο την ατζέντα της καθημερινότητας, αναγνωρίζοντας – αναγκαστικά – τις δυσκολίες. Η αντιπολίτευση βρίσκει εκεί πεδίο δράσης, εγκαλώντας το Μαξίμου ότι η κοινωνία δεν έχει δει τις αλλαγές που διακηρύσσει το γαλάζιο στρατόπεδο. Οι μεν προσπαθούν να περιορίσουν την κοινωνική αμφισβήτηση, οι δε να την πυροδοτήσουν.

Αποσταθεροποίηση: Η λέξη σταθερότητα φιγουράρει στο επίσημο γαλάζιο σλόγκαν – «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη». Ηταν λέξη – κλειδί και για τις εθνικές εκλογές. Το αφήγημα φαντάζει προβληματικό δεδομένου οι ευρωεκλογές είναι επί της ουσίας αποσυνδεδεμένες από οποιαδήποτε άμεση πολιτική εξέλιξη στο εσωτερικό. Μόνο που το βλέμμα όλων είναι στην επόμενη εθνική κάλπη. Εξού και η ΝΔ θέλει απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματός της ενώ η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να παλεύει για αποσταθεροποίηση του σημερινού σκηνικού.

Μήνυμα διαμαρτυρίας: «Να ξαναζυγιστούμε» λέει ο Κασσελάκης, θέτοντας τον στόχο της «ανατροπής». Το «κυβερνητικό τροπάριο» της «αλαζονείας» θα αλλάξει μόνο με «ισχυρή αντιπολίτευση» το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ο Ανδρουλάκης, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση. Δεν είναι η ώρα για «ανέξοδα μηνύματα» επαναλαμβάνει μονότονα ο Μητσοτάκης. Οι δύο πρώτοι θέλουν να γίνουν υποδοχείς μιας ψήφου – μηνύματος στο Μαξίμου, ο τελευταίος θέλει αναχώματα στην αναμενόμενη έκφραση διαμαρτυρίας.

- Post Down -

Comments are closed.