- Advertisement -

Συγκρατημένη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

3

- Advertisement -

Η ειδησεογραφία από τη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις αξιωματούχων όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και να καθορίζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο χθες ύστερα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε σωρευτικές απώλειες 4,44%, σημείωσε συγκρατημένη ανοδική αντίδραση (+0,60%), καθώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων και τα επερχόμενα υψηλά μερίσματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Αγορές, επενδυτές και αναλυτές πάντως δεν αναμένουν σημαντική κλιμάκωση της κρίσης  στη Μέση Ανατολή, προσδοκώντας μια μετρημένη αντίδραση από το Ισραήλ, που απομακρύνει το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, το οποίο σύμφωνα με την Capital Economics αφορά το ενδεχόμενο μια κλιμάκωση των συγκρούσεων να οδηγήσει σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που θα οδηγούσε σε σημαντική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου με πιθανό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στην πορεία των επιτοκίων και στην ανάπτυξη.

Προβλέψεις

Οι αγορές πάντως δεν «βλέπουν» κλιμάκωση των εχθροπραξιών, με τους  traders στην αγορά πετρελαίου να αποκλείουν στην παρούσα φάση σενάρια όπως το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ ή η απώλεια του 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα της παραγωγής του Ιράν, κάτι που αποτυπώνεται και στη συγκρατημένη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού. Χωρίς άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού, οι παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν γρήγορα να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση του αφηγήματος των κεντρικών τραπεζών, λένε  αναλυτές της Citigroup, αν και η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έχει οδηγήσει και στην περαιτέρω άνοδο του χρυσού. Για τη Citigroup η τιμή του πετρελαίου, που χθες υποχώρησε 2,7% καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση υπερκέρασαν τους γεωπολιτικούς φόβους, θα κινηθεί στα 88 δολάρια/βαρέλι βραχυπρόθεσμα, για να  επιστρέψει στην περιοχή των 70-80 δολαρίων έως το γ’ τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός στους επόμενους έξι έως 18 μήνες αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 3.000 δολαρίων ανά ουγκιά, αν και η μέση τιμή για εφέτος  εκτιμάται στα 2.350 δολάρια έναντι των 2.875 δολαρίων αντίστοιχα για το 2025.

Επιτόκια

Οι επενδυτές διεθνώς προετοιμάζονται πάντως για υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια από τη Fed, η οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η οποία θεωρείται πως στις 6 Ιουνίου θα προχωρήσει στην πρώτη από τις τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% η καθεμία για εφέτος.

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια αλλά και η άνοδος στο γεωπολιτικό μέτωπο αρχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στις αγορές και θα μπορούσαν να φέρουν τα χρηματιστήρια πιο κοντά σε μια διόρθωση, εκτίμησε πάντως ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic, συστήνοντας «μειωμένες θέσεις» σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα έναντι «αυξημένων θέσεων» στα εμπορεύματα (ως αντιστάθμιση κινδύνου στον πληθωρισμό και στις γεωπολιτικές εξελίξεις), αλλά και στα μετρητά.

Ο συνδυασμός της καθυστέρησης της νομισματικής χαλάρωσης, των υψηλών αποτιμήσεων και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, παράλληλα με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οδηγεί στην εκτίμηση πως το επενδυτικό περιβάλλον θα παραμείνει ευμετάβλητο μεσοπρόθεσμα, εκτίμησε και η Goldman Sachs. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 125,43 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 76 μετοχές, 28 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

- Post Down -

Comments are closed.