- Advertisement -

«Στρατηγικό διάλογο» με την Τουρκία θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση

3

- Advertisement -

Πολλά και σημαντικά θέματα, που αφορούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στη «γειτονιά» της Ευρώπης, περιλάμβανε το χθεσινό δείπνο εργασίας που είχαν οι ηγέτες των «27» στις Βρυξέλλες, κατά την πρώτη μέρα της ειδικής συνόδου κορυφής. Συγκεκριμένα, αφού ενημερώθηκαν από την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, για την πορεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, άκουσαν την παρέμβαση μέσω τηλεσύνδεσης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε επειγόντως όπλα (κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα» και πυρομαχικά). Στη συνέχεια, στο «μενού» βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Γάζα και τη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ, καθώς και η πορεία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Βάση για το τελευταίο θέμα αποτέλεσε η έκθεση προόδου της Κομισιόν, όπου εκφράζεται η στήριξη σε μια πορεία σταδιακής βελτίωσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο όμως προηγούμενων αποφάσεων, οι οποίες κάνουν σαφή αναφορά και στην ανάγκη εποικοδομητικής στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος. Αυτό ήταν το στοιχείο, άλλωστε, που έκανε τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράσει προκαταβολικά την ικανοποίησή του αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων αναφορικά με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι στην πρόσκλησή του για τη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνει ρητή αναφορά στον «στρατηγικό διάλογο» με την Τουρκία, τονίζοντας πως «θα πλαισιωθεί από το στρατηγικό μας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την προσέγγισή μας, το έργο μας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις 2 Μαΐου αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εχω έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό της χώρας έτσι ώστε να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθεια που γίνεται με τον Λίβανο, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης των επιπτώσεων της κατάστασης στη Μέση Ανατολή» σημείωσε προσερχόμενος στη σύνοδο.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «το Κυπριακό συνδέεται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και ελπίζω μέσα από τη συζήτηση να δοθεί η θετική διάθεση από πλευράς της ΕΕ, των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας θετικής διάθεσης, η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο στο Κυπριακό».

- Post Down -

Comments are closed.