- Advertisement -

Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τις φωτιές;

4

- Advertisement -

Βαριά τη σκιά της στο επερχόμενο καλοκαίρι ρίχνει η καταστροφική αντιπυρική περίοδος του 2023, χρονιά κατά την οποία αποτεφρώθηκαν συνολικά 1.747.730 στρέμματα γης και έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Τα πρώτα μηνύματα είναι δυσοίωνα: βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του 2024 έως τις 14 Απριλίου πυρκαγιές κατέκαψαν στην Ελλάδα 9.330 στρέμματα, τη μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων 17 ετών για την εν λόγω περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι για τους ίδιους μήνες ο μέσος όρος της περιόδου 2006-2023 είναι 1.839,4 καμένα στρέμματα. Και τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι εξόχως ανησυχητικά: τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η θερμοκρασία ήταν κατά 2,4 και 1,6 βαθμούς αντίστοιχα υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Με πολλές περιοχές της χώρας να υποφέρουν από παρατεταμένη ανομβρία, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό και συνεπώς το ερώτημα γεννάται αυτόματα: Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός;

Antinero και καθαρισμοί

Στο πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ, που παραδόθηκε στις αρχές του 2019 στον απόηχο της καταστροφής στο Μάτι, τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αντιστροφής της βαρύτητας που δίνεται στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της WWF, την περίοδο 2016-2020 το 83,95% των πόρων κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη. Το ισοζύγιο αυτό άλλαξε ελαφρώς από το 2021 και μετά λόγω των περίπου 418 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί αθροιστικά για έργα πρόληψης (καθαρισμοί, συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.) στο πλαίσιο των προγραμμάτων Antinero Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Φέτος, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε Δυτική και Ανατολική Αττική (Εκάλη, Γλυκά Νερά, Βραυρώνα), καθώς και στην περιοχή ευθύνης των δασαρχείων Μεγάρων και Λαυρίου. Παρεμβάσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Ηλεία, Κορινθία, Ιστιαία, Λίμνη Ευβοίας, Αμφισσα, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Αργολίδα, Διδυμότειχο και Καβάλα. Συνολικά το πρόγραμμα αφορά περίπου 150 έργα μέσω 62 συμβάσεων.

Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζονται μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά επισήμως την 1η Μαΐου. Κάτι που, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Γκουντούφα, δεν αποτελεί πρόβλημα επειδή αφενός έτσι διασφαλίζεται ότι δεν θα προκληθούν νέες ζημιές στους δασικούς δρόμους από τυχόν έντονα ανοιξιάτικα καιρικά φαινόμενα, αφετέρου τα συνεργεία επιτηρούν παράλληλα τα δάση και μπορούν άμεσα να συνδράμουν με μηχανήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Με την προσέγγιση αυτή διαφωνεί ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. «Αν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και δεν έχεις καθαρίσει, τελείωσες», λέει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο δασολόγος Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος Χερσαίου Προγράμματος της WWF, είναι κρίσιμο οι δυνάμεις πυρόσβεσης να εκμεταλλεύονται κάθε παράθυρο ευκαιρίας που δίνει η μείωση της έντασης της φωτιάς, όταν εισέρχεται σε περιοχές που έχουν δουλευτεί με Antinero, ώστε να την περιορίσουν.

ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Στην αντιπυρική προετοιμασία εμπλέκονται και οι εταιρείες διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρισμού, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, στις οποίες έχει δοθεί η δυνατότητα με απλοποιημένες διαδικασίες να προχωρούν σε καθαρισμούς βλάστησης κάτω από τους πυλώνες και τη ζώνη διέλευσης καλωδίων. Οπως, όμως, επισημαίνει ο Ευάγγελος Γκουντούφας, «το κυριότερο είναι οι εργολάβοι που εκτελούν τους καθαρισμούς να απομακρύνουν αυτά που κόβουν». Υπογραμμίζει, δε, ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή ώστε να μην περάσουμε «από τον προληπτικό καθαρισμό στη στοχευμένη εκχέρσωση».

Οι ευθύνες των δήμων

Κρίσιμες αρμοδιότητες στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας έχουν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια και στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Συγκεκριμένα, οι δήμοι οφείλουν να καταρτίζουν σχέδια εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς, να καθαρίζουν τα περιαστικά δάση και την παρόδια βλάστηση αλλά και να στέλνουν ενημερωτικές επιστολές στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων. Αν οι τελευταίοι δεν ανταποκριθούν, οι δημοτικές Αρχές δικαιούνται να εισέλθουν στον ιδιόκτητο χώρο και να προχωρήσουν σε καθαρισμό, χρεώνοντας το κόστος στον ιδιοκτήτη.

Για να ανταποκριθούν οι δήμοι στις αντιπυρικές τους υποχρεώσεις το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην κατανομή κονδυλίων ύψους 27 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού και άλλων 2.250.000 ευρώ προς τους συνδέσμους δήμων. Ωστόσο, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης σημειώνουν ότι το ποσό δεν επαρκεί. «Μας έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες όσον αφορά τους καθαρισμούς οικοπέδων, τις αποψιλώσεις και άλλα μέτρα πυροπροστασίας, όμως τα κονδύλια τα οποία μας δόθηκαν, αν και κάπως αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν, δεν επαρκούν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Την οργή των δημάρχων προκάλεσε, άλλωστε, πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός και Πλησίον Δασικών Εκτάσεων, με την ΚΕΔΕ να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι οι δήμοι «υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», τη στιγμή που «πολλοί δεν διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας».

«Στους δήμους πρέπει τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας να είναι στελεχωμένα και να ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο ολόκληρο τον χρόνο», λέει ο Νίκος Γεωργιάδης. «Χρειάζεται και η εκπόνηση ενός αντιπυρικού τοπικού σχεδίου, που θα ενσωματωθεί ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο σχέδιο «Ιόλαος». Πρέπει να αποτυπωθούν τα επικίνδυνα σημεία, το δίκτυο ηλεκτρισμού, οι ευάλωτες υποδομές, η διαχείριση της καύσιμης ύλης κ.λπ., και να δημιουργηθεί ένας χάρτης κινδύνου», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι στις 10 Απριλίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων για την προστασία οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με δασικά οικοσυστήματα.

- Post Down -

Comments are closed.