- Advertisement -

Προσωπεία

2

- Advertisement -

Αντρέι Πλένκοβιτς

Πρωτιά έδειχναν τα έξιτ πολ

Θα ευθυγραμμιστεί προσεχώς η φιλοδυτική Κροατία με ευρωπαϊκά κράτη περισσότερο φιλικά προς τη Μόσχα, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία; Τα έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν με το που έκλεισαν, χθες, οι κάλπες των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα ήθελαν τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς, να εξασφαλίζει 58 έδρες, έξι λιγότερες από όσες διέθετε στο 150μελές κοινοβούλιο, έναντι 44 εδρών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Κροατίας (SDP) του προέδρου της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ενός λαϊκιστή που εναντιώνεται στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο. Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε το ακροδεξιό Κίνημα της Πατρίδας, με 13 έδρες και στην τέταρτη, το πράσινο κόμμα Mozemo, με 11 έδρες.

Ο Μιλάνοβιτς δεν ήταν επισήμως υποψήφιος, του το απαγόρευσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, έχει δεσμευτεί ωστόσο να παραιτηθεί ώστε να αναλάβει πρωθυπουργός αν η συμμαχία «Ποταμοί Δικαιοσύνης» της οποίας ηγείται το SDP κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η παραίτηση και το πλήγμα

Τον είχε επιλέξει προσωπικά η ίδια, συνέχισε να τον στηρίζει παρά την ανταρσία που αντιμετώπισε στους κόλπους της Κομισιόν και την ξεκάθαρη εναντίωση του Ευρωκοινοβουλίου – η παραίτηση, λοιπόν, του Μάρκους Πίπερ, μόλις λίγες ώρες πριν αναλάβει και επισήμως καθήκοντα, την Τρίτη, ως εκπρόσωπος της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παρά ένα πλήγμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένα ακόμα στα πολλά που της δυσκολεύουν τον δρόμο προς μια δεύτερη θητεία στην κεφαλή της Κομισιόν. Ο Πίπερ είναι Γερμανός, μέλος του CDU, όπως και η Φον ντερ Λάιεν, λέγεται όμως πως οι άλλες δύο υποψήφιες (αμφότερες γυναίκες) για αυτή την (προσοδοφόρα) θέση, είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις επιλογής.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει την ανάκληση του διορισμού του ενώ τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και οι επίτροποι Νίκολας Σμιτ, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν είχαν επικρίνει τον διορισμό του.

Χαβιέρ Μιλέι

Δύο ώρες κάθε μέρα στο Χ

Τα σόσιαλ μίντια είναι το φυσικό του περιβάλλον. Ειδικά το Χ είναι, όπως λένε αναλυτές, «η επαφή του με την πραγματικότητα». Δύο ώρες κατά μέσο όρο περνάει καθημερινά ο (αλλοπρόσαλλος) πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, σε αυτή την πλατφόρμα, δημοσιεύοντας, κάνοντας like ή κοινοποιώντας ποικίλο περιεχόμενο, κατά κανόνα εξίσου ακραίο με τον ίδιο. Είναι γνωστή άλλωστε η συμπάθειά του προς τον Ιλον Μασκ, τον οποίο και επισκέφθηκε στις 12 του μήνα στο Οστιν. Καμιά φορά, όμως, ο Μιλέι την πατάει σαν αμύητος.

Προ ημερών, για παράδειγμα, στηρίχθηκε σε έναν λογαριασμό στο X που παρακολουθούσε, υποτίθεται, τις τιμές των προϊόντων σε μια γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ, για να διακηρύξει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως «ο πληθωρισμός θα καταρρεύσει!».

Μόνο που ο λογαριασμός ήταν ψεύτικος, «ένα κοινωνικό πείραμα» όπως αναγνώρισε εκ των υστέρων ο χειριστής του: στην πραγματικότητα, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς στην Αργεντινή.

- Post Down -

Comments are closed.