- Advertisement -

Πακιστάν: Τουλάχιστον 65 νεκροί από τις πλημμύρες

3

- Advertisement -

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν επί τέσσερις ημέρες στο Πακιστάν.

Ο όγκος των βροχοπτώσεων από τις αρχές Απριλίου είναι ο διπλάσιος από τον συνηθισμένο για τον μήνα αυτόν, ανακοίνωσαν σήμερα οι πακιστανικές αρχές.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και την κατάρρευση σπιτιών, ενώ 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς.

Ο βαρύτερος απολογισμός – 32 νεκροί, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά – καταγράφηκε στην επαρχία Χάιμπερ Παστούνκβα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου 1.300 σπίτια καταστράφηκαν.

Βροχοπτώσεις 99% πάνω από τον μέσο όρο

«Η κατάρρευση τοίχων και ορόφων προκάλεσε όλα τα θύματα», δήλωσε σήμερα ο Ανουάρ Χαν, εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής διαχείρισης καταστροφών.

Οι κάτοικοι των σπιτιών που πλημμύρισαν αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο όπου μένουν σε πρόχειρα καταλύματα.

«Τον Απρίλιο παρατηρήσαμε ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων», εξήγησε ο Ζαχίρ Άχμαντ Μπάμπαρ, εκπρόσωπος της πακιστανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Από την 1η ως τις 17 Απριλίου, αντιμετωπίσαμε επίπεδα βροχοπτώσεων που ξεπέρασαν κατά 99% τον ιστορικό μέσο όρο», πρόσθεσε.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας» αυτής της εξέλιξης, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η σύγκριση έγινε βάσει δεδομένων που υπάρχουν για τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Εν αναμονή νέων βροχοπτώσεων

Η βροχή σταμάτησε χθες, Τρίτη, σε πολλές περιοχές και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά νέες βροχοπτώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Το Πακιστάν, η πέμπτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, βρίσκεται μεταξύ αυτών που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική απορρύθμιση.

Το καλοκαίρι του 2022, πρωτοφανείς πλημμύρες, που βύθισαν στο νερό το ένα τρίτο της χώρας, έπληξαν πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.700.

Πηγή: ΑΠΕ

- Post Down -

Comments are closed.