- Advertisement -

Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ – Απάντηση των IDF με χτυπήματα στον Λίβανο

3

- Advertisement -

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρο την Τετάρτη θέση διοίκησης του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο, «ανταπαντώντας» στον θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της σε ισραηλινά πλήγματα την προηγουμένη.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ «πραγματοποίησαν πολύπλοκη επιχείρηση με κατευθυνόμενους πυραύλους και εκρηκτικά drones εναντίον της θέσης διοίκησης ενός λόχου αναγνώρισης» του ισραηλινού στρατού, «ανταπαντώντας στη δολοφονία από τον εχθρό πολλών μελών της αντίστασης στο Άιν Μπάαλ και στην Τσεχαμπίγε», στον νότιο Λίβανο, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η οργάνωση πρόσκειται στο Ιράν.

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται πηγές από το Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας, όπου νοσηλεύονται τα θύματα της επίθεσης στο βόρειο Ισραήλ, ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει πλέον τους 18, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Βίντεο που έχει ανέβει στα social media δείχνει τη στιγμή που drone πέφτει στο κτίριο.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στις θέσεις εκτόξευσης που εκτοξεύθηκαν ρουκέτες και drones προς την πόλη Arab al-Aramshe.

Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτική δομή όπου διέμεναν μέλη της Χεζμπολάχ στο χωριό Ayta ash Shab του νότιου Λιβάνου.

Οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο, όπου δρούσαν τρομοκράτες».

Η κίνηση αυτή έγινε, όπως αναφέρεται, αφού «εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο να περνούν στην περιοχή Arab al-Aramshe στο βόρειο Ισραήλ».

Εκτός από τα πλήγματα στην πόλη Ayta ash Shab του νότιου Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις νότιες πόλεις Yarin και Naquora, αναφέρει το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης an-Nahar.

«Κάθε είδους εκδίκηση θα καταλήξει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου μίλησε στον ειδικό ανταποκριτή του Sky News Άλεξ Κρόφορντ μετά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, ο Αμντάλα Μπου Χαμπίμπ είπε ότι ο Λίβανος ανησυχεί.

«Κάθε είδους εκδίκηση θα καταλήξει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο, πιθανότατα Και ως εκ τούτου ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία μπορεί να έχουν πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χαμπίμπ ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και σμειώνει πως αν ο ΟΗΕ κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, η λιβανέζικη κυβέρνηση «πιθανότατα» θα την υποστηρίξει.

«Εμείς μένουμε ανίκανοι να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι θέμα ότι η Χεζμπολάχ είναι ισχυρότερη από τον λιβανέζικο στρατό, γιατί δεν πρόκειται να συγκρουστούν ή να πολεμήσουν μεταξύ τους», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, δεν υπήρχε «τίποτα στα σύνορα». Παράλληλα ο Χαμπίμπ ελπίζει να επιστρέψει η ηρεμία για να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύνορο.

Ο ίδιος σημείωσε πως περισσότερα από 5.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στο Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην ιρανική επίθεση, ο Χαμπίμπ είπε: «Δεν την καλωσορίζουμε και δεν καταγγέλλουμε την επίθεση, επειδή την ξεκίνησε το Ισραήλ».

«Δεν έχουμε επιρροή στη Χεζμπολάχ όσο υπάρχουν μάχες μεταξύ αυτών και των Ισραηλινών και αν έχουμε επιλογή τότε υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ», προσέθεσε.

Τέλος, όσον αφορά το παλαιστινιακό δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι «η λύση για τα περισσότερα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

- Post Down -

Comments are closed.