- Advertisement -

Μένει εκτός Λευκού Οίκου ο Ερντογάν

2

- Advertisement -

To θρίλερ γύρω από την επίσκεψη του  τούρκου προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες όταν το αντιπολιτευόμενο κανάλι OdaTV μετέδωσε ότι το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω της έγκρισης από το Κογκρέσο πακέτου βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, έληξε χθες το απόγευμα με την ανακοίνωση της αναβολής του ταξιδιού. Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ότι στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει επίσκεψη του Ερντογάν στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, η αναβολή αποφασίστηκε λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα του Ερντογάν. Αν ληφθεί υπόψη όμως ότι η επίσκεψη αυτή θα ήταν η πρώτη του τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο από τότε που εξελέγη ο Μπάιντεν, το 2020, δύσκολα αυτή η εξήγηση γίνεται πιστευτή. Η πιθανότερη αιτία της αναβολής είναι έτσι η δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Αγκυρα.

Φαίνεται ότι η είδηση που μετέδωσε το OdaTV διοχετεύθηκε στο κανάλι από την Αγκυρα, αφού εάν κάτι τέτοιο δεν ίσχυε θα είχε σπεύσει η τουρκική κυβέρνηση να κατηγορήσει το κανάλι ότι προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ στην πιο κρίσιμη μάλιστα φάση τους. Και στόχος της «διαρροής» ήταν να ενισχυθεί η εικόνα του Ερντογάν στο εσωτερικό, που έχει πληγεί τόσο λόγω του παροξυσμού κατά του Ισραήλ, όσο και λόγω των ανεπιτυχών προσπαθειών της Αγκυρας να κερδίσει πόντους ανάμεσα στους Αραβες εμφανιζόμενη ως προστάτιδα των Παλαιστινίων.

Πέραν αυτού, τα περί εκδικητικής ακύρωσης της επίσκεψης Ερντογάν δύσκολα στέκουν έναντι της λογικής. Oλα δείχνουν ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια σκηνοθετημένη απόπειρα της Τουρκίας να μετριάσει τις δημόσιες αντιδράσεις των ΗΠΑ για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Χανίγια, αλλά και για τους βαρείς χαρακτηρισμούς του Ερντογάν για τις ΗΠΑ (χρηματοδότης της «γενοκτονίας των Παλαιστινίων»).

ΠΙΕΣΕΙΣ. Οι ΗΠΑ, αν και προσπαθούν με μεγάλο κόπο να κρατήσουν ισορροπίες με την Aγκυρα, είναι γνωστό ότι παρασκηνιακά πιέζουν την Τουρκία και μεταφέρουν με κάθε ευκαιρία στη χώρα την ενόχλησή τους από την ακραία στάση της στο Μεσανατολικό και το οξύμωρο μια νατοϊκή χώρα να είναι ο στενότερος συνεργάτης και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής μιας οργάνωσης που πριν από επτά μήνες προέβη σε φρικαλεότητες κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι η Χαμάς και τι αντιπροσωπεύει», είπε χθες ο Κίρμπι, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Χανίγια.

Οι Τούρκοι φέρονται να ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις αυτές, αλλά και από την επιμονή της Ουάσιγκτον να μην επιβεβαιώνει την επίσκεψη στις 9 Μαΐου, αν και σύμφωνα με το Reuters η ημερομηνία αυτή είχε προταθεί από την αμερικανική πλευρά στην τουρκική και είχε γίνει αποδεκτή.

Δύο είναι έτσι οι εξηγήσεις για την αναβολή: είτε η Αγκυρα ήθελε να δείξει έμπρακτα την ενόχλησή της για τα «καψόνια» της Ουάσιγκτον είτε οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν θα εγκαταλείψει το Κατάρ προκειμένου να φιλοξενηθεί στην Τουρκία δεν έπεισαν τους Αμερικανούς.

Δεν αποκλείεται φυσικά να ισχύουν και τα δύο.

- Post Down -

Comments are closed.