- Advertisement -

Εσοδα και προκλήσεις για τα λιμάνια

3

- Advertisement -

Πηγή σημαντικών εσόδων αλλά και προκλήσεων αποτελεί για τα λιμάνια η κρουαζιέρα. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) Βασίλειος Μάμαλης, οι λιμένες έχουν έσοδα τόσο από τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων όσο και από το λιμενικό τέλος που επιβάλλεται ανά επιβάτη, το οποίο στα δημόσια λιμάνια ανέρχεται σε 0,35 ευρώ. «Οι δήμοι και τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία υποστηρίζουν ότι το τέλος αυτό είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί. Είναι κάτι που το συζητάμε με τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων», σημειώνει. Εντούτοις, οι λιμένες που αποτελούν Ανώνυμες Εταιρείες (ανεξαρτήτως αν ελέγχονται από το Δημόσιο ή από ιδιώτες) έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν το τέλος αυτό.

Από την άλλη, το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για υποδομές ηλεκτροδότησης των πλοίων στα λιμάνια. «Ομως, ένα κρουαζιερόπλοιο που ισοδυναμεί με μια μικρή πόλη δεν είναι εύκολο να ηλεκτροδοτηθεί», εξηγεί ο Βασίλειος Μάμαλης. «Και μπορεί ο Πειραιάς να έχει ξεκινήσει έργα διασύνδεσης των πλοίων με την ξηρά, αλλά αυτό είναι δύσκολο να συμβεί σε ένα νησί που δεν είναι διασυνδεδεμένο με το κεντρικό δίκτυο της χώρας». Γι’ αυτό εξετάζονται εναλλακτικές, όπως η καύση ελαφρύτερου καυσίμου ή LNG κατά την παραμονή των πλοίων στα λιμάνια.

Τιτάνιο έργο αποτελεί και η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Σπύρος Γκολφινόπουλος, τα κρουαζιερόπλοια αποτελούν περίπου το 1% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου αλλά παράγουν το ¼ των απορριμμάτων όλων των εμπορικών πλοίων.

Τέλος, όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ταυτόχρονο κατάπλου πολλών κρουαζιερόπλοιων, λύση φαίνεται πως αποτελεί το καινοτόμο σύστημα έγκαιρης προκράτησης θέσεως με την ονομασία Berth Allocation, που έχει αναπτύξει ήδη η Σαντορίνη, με στόχο την ομαλή κατανομή των αφίξεων στον χρόνο. «Αντίστοιχο σύστημα εφαρμόζεται και στην Κέρκυρα, ενώ τέτοια πλατφόρμα μόλις απέκτησε και το Λαύριο», καταλήγει ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΛΙΜΕ. «Ολα τα λιμάνια κρουαζιέρας προσανατολίζονται στο να εγκαταστήσουν αντίστοιχα συστήματα».

- Post Down -

Comments are closed.