- Advertisement -

Οι Κυκλάδες έχασαν κάτι από την ψυχή τους

6

- Advertisement -

Τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου συνάντησα για πρώτη φορά ως φοιτήτρια το 1975 σε μια εκδήλωση του Iστoρικoύ και Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε ως στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης ναυπηγείων στον κόλπο της Πύλου. Μίλησε τότε ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κατάμεστο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου με μαχητικότητα αλλά και απλότητα και έλλειψη στόμφου. Την υπόθεση κερδίσαμε τότε οι αρχαιολόγοι με τη βοήθεια και ορισμένων σημαντικών δημοσιογράφων. Πώς θα μπορούσαμε να τη χάσουμε άλλωστε με μπροστάρισσα τη Φωτεινή;

Το όνομα Φωτεινή μοιάζει σαν να ήταν σημαδιακό, γιατί η μεγάλη αγάπη της ζωής της ήταν το κυκλαδικό φως, το φως του Απόλλωνα, όπως συνήθιζε να λέει η ίδια. Αυτή η ζεστή και συνάμα δυναμική και αυτάρκης προσωπικότητα ακτινοβολούσε πάντα, αλλά έλαμπε ολόκληρη όταν βρισκόταν κάτω από τον ήλιο των Κυκλάδων. Η Φωτεινή ζούσε και ανέπνεε για τα νησιά στο κέντρο του Αιγαίου και εργάστηκε ακαταπόνητα μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο, έφορο Αρχαιοτήτων Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Το Σάββατο, στις 6 του Απρίλη, που έφυγε από κοντά μας, οι Κυκλάδες και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχασαν κάτι από την ψυχή τους.

Η Ζαφειροπούλου συνδεόταν στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου και με τον παλλόμενο κόσμο της έρευνας και της προσφοράς στις αρχαιότητες που βρισκόταν πίσω από αυτή την ιστορική μονάδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είχε τοποθετηθεί στην περιοχή το 1963 και εκεί υπηρέτησε το μεγαλύτερο τμήμα του υπηρεσιακού της βίου. Οταν τοποθετήθηκα και εγώ εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως επιμελήτρια πια αρχαιοτήτων, την ξανασυνάντησα. Από τότε συμπορευτήκαμε στον θαυμάσιο κόσμο της κυκλαδικής αρχαιολογίας. Με τη Φωτεινή μοιραζόμασταν την αγάπη για τις Κυκλάδες που ήταν απόλυτη και για τις δυο μας, την αγάπη για τις σημαντικές αρχαιότητες αυτών των νησιών, για το ιδιαίτερο τοπίο τους, για τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και για τους υπέροχους παραδοσιακούς χορούς τους.

Το αξιολογότατο έργο της στα νησιά ήταν πολυσχιδές: ερευνητικό, ανασκαφικό, μουσειακό και σχετικό με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, με την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Η Ζαφειροπούλου ήταν πληθωρική στην έρευνα και πολυγραφότατη. Παρότι κλασική αρχαιολόγος, εκινείτο με άνεση από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την ύστερη αρχαιότητα. Μας άφησε σπουδαίες μονογραφίες και πλούσια αρθρογραφία αλλά και εξαιρετικούς οδηγούς που απολαμβάνουν οι πολυπληθείς επισκέπτες των κυκλαδικών μουσείων.

Τα χρόνια από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή της το 1995 που συνυπήρξαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου ήταν ταραχώδη. Ενα ένα τα νησιά με τα κατάλοιπα του μοναδικού «κυκλαδικού πολιτισμού» της τρίτης χιλιετίας π.Χ. και τις περίφημες πόλεις και ιερά των ιστορικών χρόνων άρχισαν να καλύπτονται εφιαλτικά με oικoδoμές, μέσα στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης τουριστικής ανάπτυξης: Μύκovoς, Θήρα, Πάρος, Νάξος. Τι να πρωτoπρoλάβει κανείς! Ο δυναμισμός, το πείσμα και η έμφυτη αισιοδοξία της Φωτεινής ήταν η αιχμή του δόρατος στov άvισo αυτόν αγώνα. Δεκάδες σωστικές ανασκαφές, παρακολουθήσεις εκσκαφών θεμελίων σε εκατοντάδες οικόπεδα, διακοπές παράvoμωv εργασιών, δίκες επί δικών στα δικαστήρια της Σύρου και της Σάμου. Και μέσα σε αυτό το χάος η Φωτεινή είχε πάντα το κουράγιο για ένα χαμόγελο, λίγo κραγιόν, μια σύντομη συvoμιλία για τα ταξίδια της στις χαμένες πατρίδες που λάτρευε μια που καταγόταν από τη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης, έτσι που κανείς ξέφευγε από την πίεση.

Χίλιες δουλειές μπoρoύσαv να γίvoυv σε μια μέρα. Κι αν δεν έφτανε η μέρα, υπήρχε και η νύχτα. Συχνά οι αρχαιολόγοι μέναμε μαζί της έως αργά πρoκειμέvoυ να διεκπεραιωθούν υποθέσεις ανάμεσα στα δικά της και τα δικά μας ταξίδια. Και όταν βρισκόμασταν σε ένα νησί πολλοί μαζί – αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες καλλιτέχνες, τεχνίτες – για την προετοιμασία μιας μουσειακής έκθεσης και ήμασταν εξαντλημένοι, εκείνη αναρωτιόταν πού θα πάμε για ούζο και χορό.

Η Ζαφειροπούλου πρότασσε πάντα σαν πιο σημαντικό από όλα το επιστημονικό έργο και συνάμα ήταν βαθιά δημοκρατική στις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά της. Δεν αρνήθηκε ποτέ σε καvέvα από τα επιστημονικά στελέχη της Εφορείας την εκπαιδευτική του άδεια όποτε και για όσο χρονικό διάστημα τη ζήτησε.

Παρά τους έντονους ρυθμούς της εργασίας στα νησιά, έβρισκε πάντα τον χρόνο να ασχολείται και με τον σύλλογό μας, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Την αγωνιστικότητά της για την προστασία των αρχαίων και του περιβάλλοντος είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και εκεί, στις πολλαπλές θητείες της ως προέδρου και γραμματέως. Ακαταπόνητη συνέχισε τον αγώνα και μετά τη συνταξιοδότησή της ως πρόεδρος πλέον της Ενωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» για δύο συνεχείς θητείες.

Θα μου μείνει αξέχαστη μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά του 2013 στο Επάνω Κουφονήσι, όταν γιορτάζαμε τα γενέθλια του αγαπημένου της φίλου λόρδου Colin Renfrew, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Κάποια στιγμή άρχισαν τα βιολιά. Σηκώνεται επάνω, τραβάει τον Renfrew από το χέρι και αρχίζει να χορεύει μαζί του, αέρινη, τον κυκλαδίτικο μπάλο. Ηταν μια στιγμή που συμπύκνωνε τον παραδοσιακό κόσμο των Κυκλάδων και τον κόσμο της κυκλαδικής αρχαιολογίας, δυο σπουδαίους αλληλένδετους κόσμους στους οποίους αφιέρωσε τη ζωή της ολόκληρη.

Η δρ Μαρίζα Μαρθάρη είναι επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων υπουργείου Πολιτισμού, τέως έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου

- Post Down -

Comments are closed.