- Advertisement -

Η ντροπή και ο θυμός του Κέβιν Σπέισι

7

- Advertisement -

Ενα νέο ντοκιμαντέρ για τις σεξουαλικές επιθέσεις του Κέβιν Σπέισι προς νεαρούς άνδρες πρόκειται να προβληθεί στο βρετανικό Channel 4. Το «Spacey Unmasked» περιγράφει με λεπτομέρειες περαιτέρω καταγγελίες για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παρουσιάζοντας τους ισχυρισμούς 10 ανδρών, οι περισσότεροι στις ΗΠΑ, μερικοί από τους οποίους συνεργάστηκαν με τον Σπέισι όταν ήταν διευθυντής του θεάτρου Old Vic στο Λονδίνο. Με την εξαίρεση ενός συμμαθητή του Σπέισι στο γυμνάσιο και ενός άλλου που λέει ότι τον συνάντησε το 1981, πολύ πριν γίνει διάσημος, όλοι οι άνδρες διατυπώνουν λίγο-πολύ την ίδια κατηγορία: ένας σημαίνων άνδρας τούς έκανε ανεπιθύμητες προσεγγίσεις και εκείνη την εποχή δεν αισθάνθηκαν ικανοί να διαμαρτυρηθούν. Μόνο ένας από αυτούς εμφανίστηκε στο παρελθόν δημόσια για να τον καταγγείλει.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ ακολουθεί η γραπτή δήλωση του ηθοποιού που υπενθυμίζει στον κόσμο ότι κάθε ποινική και αστική δικαστική υπόθεση που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση έχει επιλυθεί υπέρ του. Ωστόσο η κοινή γνώμη, θυμίζει ο «Guardian», έχει στραφεί εναντίον ενός ηθοποιού που ήταν από τους πιο καταξιωμένους στον κόσμο όταν κέρδισε Οσκαρ για τις ταινίες «Οι συνήθεις ύποπτοι» και «American Beauty», αλλά ο οποίος έγινε παρίας από τότε που το Netflix τον απέλυσε από το «House of Cards» το 2017.  Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πριν από το κίνημα #MeToo γνωστή εικόνα του Χόλιγουντ και της βιομηχανίας του θεάματος: ένα μέρος όπου οι σταρ διαφθείρονται επειδή τους δίνεται υπερβολική εξουσία. Αλλά όταν οι μάρτυρες είναι άνδρες, το πρόβλημα που κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις του #MeToo – ο παλιομοδίτικος, σάπιος μισογυνισμός – απουσιάζει. Το πρόβλημα που δείχνει το «Spacey Unmasked» αφορά το στίγμα τού να είσαι ομοφυλόφιλος. Ο Σπέισι έγινε σταρ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όχι για ρομαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους που θα απαιτούσαν από αυτόν να υποδύεται ετεροφυλόφιλους άνδρες. Ωστόσο αισθανόταν ανίκανος να εκδηλώσει την ομοφυλοφιλία του.

Σκοτεινή τραγωδία

Η εντύπωση που δίνεται από το ντοκιμαντέρ είναι ενός ανθρώπου που έχει περάσει τη ζωή του οργισμένος από ντροπή γι’ αυτό που είναι, με αυτόν τον θυμό να εκδηλώνεται ως κακοποίηση. Αυτή η αφήγηση, καθώς και το γεγονός ότι ο Σπέισι έκανε το όνομά του παίζοντας ραδιούργους, κακούς που μισούν τον εαυτό τους, μετατρέπεται σε σκοτεινή τραγωδία με την εμφάνιση του αδελφού του ηθοποιού, Ράντι, ο οποίος επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι ο μακαρίτης πατέρας τους ήταν ένας νεοναζί που χτυπούσε και καταπίεζε τους γιους του και ο οποίος βίαζε επανειλημμένα τον Ράντι.

Το γεγονός ότι όλοι οι κατήγοροι είναι άνδρες σημαίνει ότι το «Spacey Unmasked» προσθέτει κάτι πολύτιμο στην ευρύτερη συζήτηση για τη σεξουαλική κακομεταχείριση. Ο Σπέισι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για κάτι τόσο σοβαρό όσο οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν ή του Μπιλ Κόσμπι. Οι κατήγοροί του είναι στερεοτυπικά δυνατοί άνδρες – ένας πυγμάχος, έναν πρώην πεζοναύτης – που εκφράζουν το πώς μια μοναδική αρνητική εμπειρία εξακολουθεί, μετά από χρόνια, να τους επηρεάζει ψυχολογικά. Ο Σπέισι επέκρινε το ντοκιμαντέρ και υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του «δεν ήταν παράνομη, ούτε έχει ποτέ ισχυριστεί κανείς ότι ήταν παράνομη».

- Post Down -

Comments are closed.