- Advertisement -

Η μεγάλη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης

5

- Advertisement -

Ζευγάρια νεαρών Ελλήνων τα οποία σχολιάζουν τον μπακλαβά που μόλις έφαγαν και την εξευτελιστική τιμή του. Ενα κοριτσάκι που αναζητά κλαίγοντας την τουρίστρια – από αραβική χώρα – μαμά του στη μέση της λαοθάλασσας που το προσπερνά αδιαφορώντας. Η φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που φτάνει στον πεζόδρομο από ένα καφέ με χίπστερ νεαρούς που εργάζονται με λάπτοπ. Αιωρούμενα  παγωτά-λάστιχο που προεξέχουν από επιδέξια χέρια, προσκαλώντας σε γευσιγνωσία, δίπλα από πάγκους με κάστανα, καλαμπόκια, μύδια, σιμίτια… Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στον θορυβώδη, πολυφυλετικό και ξενύχτη πεζόδρομο της Ιστικλάλ, Πέμπτη απόγευμα, σχεδόν τίποτα δεν μαρτυρά ότι σε τρεις ημέρες θα δοθεί η μητέρα των μαχών των αυτοδιοικητικών τουρκικών εκλογών για τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και στην πλατεία Ταξίμ δεν υπάρχουν τα συνήθη επιβλητικά «ίχνη», τουλάχιστον των δύο βασικών μονομάχων.

Μοναδική υπόμνηση ότι ο δήμος βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, και δη στην τελική ευθεία, είναι η γιγαντοαφίσα που καλύπτει την πρόσοψη πολυκατοικίας με τον υποψήφιο δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Μουράτ Κουρούμ, μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο, επικεφαλής του  Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) και Γκρίζο Λύκο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Παραδόξως, ούτε η μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι παρούσα, όπως είχε συμβεί στις δημοτικές του 2019, όταν το όλο δυναμισμό, τριών τετάρτων πορτρέτο του είχε κατακλύσει το κέντρο, έχοντας στη «σκιά» του τον τότε υποψήφιο του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Full Steam Ahead

«Πιθανώς ο ιδιοκτήτης είναι ψηφοφόρος του Κουρούμ και του Μπαχτσελί» σχολιάζει για το μοναδικό γιγαντιαίο πολιτικό μπάνερ  της πλατείας η 17χρονη Αϊσέ, την ώρα που στην πλατεία Τσατάλτζα, έχοντας, με αέρα νικητή, τη σύζυγό του πλάι του, ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, συναντούσε συμπολίτες του. Την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσε –έχοντας φανεί ως μια προσωπική του επιτυχία – την ανάληψη των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2027 από την Κωνσταντινούπολη. Είχε επίσης κάνει αναγγελίες και για την Ενατη και τη Δέκατη Δέσμευση της οραματικής πρωτοβουλίας του «10×10=100 Great Projects», στο πλαίσιο της εκστρατείας «Full Steam Ahead», με στόχο την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης σε πρωτεύουσα των τεχνών και του πολιτισμού.

Ενα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας 100 καλλιτεχνικών συνοικιών, με 200 νέους χώρους πολιτισμού.

Ο αγώνας είναι άνισος

«Είναι όμως ένας εναντίον δεκαοκτώ. Δεκαεπτά υπουργών και του ίδιου του προέδρου. Ο αγώνας είναι άνισος. Αλλά είναι πραγματικά εξευτελιστικό, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών δυνάμεων και νυν υπουργός Εξωτερικών, Φιντάν Χακάν, να τριγυρνά στις λαϊκές αγορές και να πίνει καφέδες εκλιπαρώντας για ψήφους» σχολιάζει στο καφέ Μarmara, στην ανοιξιάτικη πλατεία Ταξίμ, ενόσω ακούγονται ροδάκια από τις αποσκευές των νεοαφιχθέντων τουριστών, ο Αλί Τιραλί, επικεφαλής του think tank Ideapolitik Institute.

«Αποβιβάζουν και πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη με 17 υπουργούς» κατήγγειλε και ο πρόεδρος του CHP, Οζγκούρ Οζελ, την επιστράτευση σύσσωμου σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου από τον τούρκο πρόεδρο, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, να δέχεται τα περισσότερα πυρά, καθώς, παρότι υπεύθυνος για την εκλογική ασφάλεια, ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν τον Μουράτ Κουρούμ. «Αν δεν είχαμε προεδρικό σύστημα, τρεις υπουργοί, οι Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, θα παραιτούνταν 90 ημέρες πριν από τις εκλογές» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Toυρχάν Μποζκούρτ, ενώ η αγωνία για το αποτέλεσμα, σε μια εντελώς αμφίρροπη κούρσα, κορυφώνεται και το ΑΚΡ παρουσιάζει την ανακατάληψη των μεγάλων δήμων, την προσεχή Κυριακή, και δη της Κωνσταντινούπολης, ως ζήτημα… ζωής και θανάτου.

Τα μηνύματα

Κάτι που ανέφερε ευθέως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο «μήνυμα» που απέστειλε  για τις τοπικές εκλογές. «Η παραμικρή διαφοροποίηση από την κεντρική κυβέρνηση προκαλεί προβλήματα επιβίωσης» δήλωσε.

«(Οι συντάξεις) θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο. Αρκεί να μην αφήσουμε κανέναν να μπει ανάμεσά μας» διεμήνυσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οσο είμαστε στην εξουσία, κανένας δεν θα μπορέσει να επαναφέρει τις παλιές σκοτεινές και χαοτικές μέρες.

Οσο το Κόμμα ΑΚΡ και η Λαϊκή Συμμαχία είναι ισχυρά, κανένας δεν θα μπορεί να χειραγωγήσει

την Τουρκία μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων»  προσέθεσε σε ομιλία του, εξαπολύοντας μύδρους κατά του φιλοκουρδικού DEM, των πύργων «βρώμικου» χρήματος του CHP και του Νέου Κόμματος Ευημερίας.

Στο μεταξύ, το κυβερνητικό επιτελείο  «έριξε» στην προεκλογική αρένα νέο προεκλογικό σποτ, εν είδει rewind 30χρονου απολογισμού. Καταλήγει στη χαμογελαστή φωτογραφία του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την εποχή που ήταν δήμαρχος Πόλης, με το τότε σλόγκαν του «Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε ασφαλή χέρια», την οποία διαδέχεται η κλασική προεκλογική του φωτογραφία από τις προεδρικές του 2023, που ατενίζει το μέλλον, υπό τους ήχους ενός κλαψιάρικου άσματος – αδιάσπαστο κομμάτι της αισθητικής του κυβερνώντος ΑΚΡ – με ρεφρέν «Κι αν φύγεις μια μέρα, μου φτάνει η θύμησή σου…». Στο καλογυρισμένο σποτ ο υποψήφιος Κουρούμ δεν υπάρχει ούτε ως… κομπάρσος.

- Post Down -

Comments are closed.