- Advertisement -

Επίσκεψη με ειδικό βάρος του Μπλίνκεν σε Σαγκάη και Πεκίνο

3

- Advertisement -

Τριήμερες συνομιλίες θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε Σαγκάη και Πεκίνο σε μια επίσκεψη που έχει το δικό της ειδικό βάρος καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο για μια σειρά από ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Κίνα αμέσως μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα και τις επαφές μεταξύ των επιτελών Αμυνας ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε να είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο η απόσταση για κρίσιμα θέματα, από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι το Ισραήλ, το Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή καθώς και ζητήματα Ινδοειρηνικού και εμπορίου, θέτουν τις δύο χώρες σε τροχιά σύγκρουσης, εντείνοντας τους φόβους για την ασφάλεια αλλά και τη διεθνή οικονομική σταθερότητα. Ο Μπλίνκεν «θα εκφράσει ξεκάθαρα και ειλικρινά τις ανησυχίες μας» κατά τις συνομιλίες που ξεκινούν την Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως έγραψε στην «Corriere della Sera» ο Γκουίντο Σαντεβέκι, η φιλοσοφία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή του Θίοντορ Ρούζβελτ, ο οποίος έλεγε ότι πρέπει να μιλάς απαλά και να ‘χεις πάντα μαζί σου ένα μεγάλο ραβδί για να πας μακριά.

Το μεγάλο ραβδί

Αυτό το «μεγάλο ραβδί», στην προκειμένη περίπτωση, είναι τα μηνύματα που κομίζει ο Μπλίνκεν στο Πεκίνο, κατά την επίσκεψη που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου. Τις τελευταίες μέρες, η αμερικανική κυβέρνηση θίγει χαμηλόφωνα διάφορα ζητήματα, ακολουθώντας τις διδαχές του Ρούζβελτ. Αλλωστε, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, οι δύο υπερδυνάμεις προσπάθησαν να εκπέμψουν σήματα διπλωματικής σταθερότητας στη συγκρουσιακή τους σχέση.

Σύμφωνα με την «Corriere», ο Μπλίνκεν θα προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθεί πλέον τη ροή της κινεζικής βοήθειας στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία χωρίς να αντιδρά. Επίσης η επιθετικότητα του κινεζικού ναυτικού προς τις Φιλιππίνες πρέπει να αντιμετωπιστεί και όσο για το οικονομικό μέτωπο θα υπάρξει απάντηση στη νέα εισβολή βιομηχανικών προϊόντων χαμηλότερου κόστους που προωθεί ο Σι Τζινπίνγκ στην αμερικανική (αλλά και στην ευρωπαϊκή) αγορά.

Περί εγκλημάτων

Το Πεκίνο συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίπτωση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αναφορές στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτού αναχωρήσει για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα. Η έκθεση τεκμηριώνει παραβιάσεις που καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, αλλά εκείνο που αλλάζει την εστίαση είναι ο χρόνος της δήλωσης πριν από τις συνομιλίες Μπλίνκεν για τις οποίες συνομολογείται ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Οπως επισημαίνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κίνα απορρίπτει επανειλημμένως τις αμερικανικές επικρίσεις ως «ανάρμοστη παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις». Ωστόσο ο Αντονι Μπλίνκεν θα θέσει ξανά πολλά ζητήματα. Η ατζέντα των συνομιλιών που θα εξελιχθούν σε αρκετούς γύρους κυρίως με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έχει στόχο να κρατηθεί ζωντανός ο διάλογος. Για «εντατική διπλωματία προς αποφυγήν σφαλμάτων από λάθος υπολογισμό και συγκρούσεων» κάνει λόγο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Κοντά στην προσέγγιση του Ρούζβελτ, η τελική αποτίμηση θα δείξει αν το ταξίδι Μπλίνκεν θα αξιοποιηθεί ως πραγματική ευκαιρία εκτόνωσης για όσα χωρίζουν τις δύο υπερδυνάμεις.

- Post Down -

Comments are closed.