- Advertisement -

Σχεδίαζε μεγάλη επίθεση αλλά δεν την έκανε

3

- Advertisement -

Με μία πολύ μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράν, που θα περιλάμβανε τον βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων σε όλη τη χώρα, σχεδίαζε αρχικά να απαντήσει το Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από την Τεχεράνη, με τουλάχιστον 300 πυραύλους και drones, στις 13 Απριλίου: σύμφωνα ωστόσο με τους ισραηλινούς και δυτικούς αξιωματούχους που μετέφεραν την πληροφορία αυτή στους «New York Times», η κυβέρνηση Νετανιάχου έκανε τελικά πίσω λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους της, καθώς και του μικρού αντίκτυπου που είχε η ιρανική επίθεση, χάρις στην ισραηλινή αεράμυνα καθώς και τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα ισραηλινά σχέδια είχαν καταρτιστεί πριν ακόμα εξαπολύσει την επίθεσή του το Ιράν, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως θα απαντούσε στην επίθεση που είχε δεχθεί την 1η Απριλίου το προξενείο του στη Δαμασκό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά Φρουροί της Επανάστασης. Το Ισραήλ σκόπευε μάλιστα να απαντήσει ευθύς αμέσως. Το «σημείο καμπής» ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Απριλίου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να θεωρήσει την επιτυχημένη άμυνα της χώρας του (ένα 99% των ιρανικών πυραύλων και drones αναχαιτίστηκαν) ως μία νίκη που δεν χρειαζόταν περαιτέρω απάντηση. Τελικά, αντί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στον ιρανικό εναέριο χώρο, το Ισραήλ εκτόξευσε την Παρασκευή έναν μικρό αριθμό πυραύλων από αεροσκάφη που βρίσκονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά του Ιράν, στέλνοντας παράλληλα έναν μικρό αριθμό επιθετικών drones, γνωστών ως quadcopters, να μπερδέψουν τις ιρανικές αεράμυνες. Σκοπός του, ήταν να επιτρέψει στο Ιράν να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω απάντηση, στέλνοντάς του παράλληλα το μήνυμα ότι έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να του επιτεθεί χωρίς καν να εισέλθει στον εναέριο χώρο του ή και να ενεργοποιήσει την αεράμυνά του.

Μικρότερος ο κίνδυνος

Με τον κίνδυνο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης να φαίνεται πια μικρότερος, παρά τις συνεχιζόμενες εκατέρωθεν απειλές, στο επίκεντρο της προσοχής έχει επανέλθει η Γάζα, που δέχθηκε χθες μερικούς από τους σφοδρότερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων εβδομάδων. Ο Νετανιάχου δεν έχει πάψει να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, που ο ίδιος θεωρεί το τελευταίο μεγάλο οχυρό της Χαμάς – στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ του έδωσαν το πράσινο φως, σε αντάλλαγμα για ένα περιορισμένης έκτασης χτύπημα στο Ιράν. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ζήτησαν χθες, 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα – οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, μοιάζει να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή ανεξάρτητων διεθνών ερευνών ζήτησε χθες, απέναντι στο σημερινό «κλίμα ατιμωρησίας», ο ΟΗΕ, μετά τις αναφορές για ανακάλυψη μαζικών τάφων στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Σίφα της Γάζας. Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την καταστροφή στα δύο νοσοκομεία και τις αναφορές αυτές. Οι παλαιστινιακές Αρχές καταγγέλλουν ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 310 πτώματα σε έναν από τους τρεις μαζικούς τάφους που ανακάλυψαν στο νοσοκομείο Νάσερ, στο Χαν Γιούνις, μετά την εγκατάλειψή του από τα ισραηλινά στρατεύματα και ακόμη 30 πτώματα στο Αλ Σίφα, έπειτα από επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε αυτό. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί μαζικών τάφων και πιθανών εκτελέσεων, υποστηρίζοντας πως το μόνο που έκανε ήταν να ξεθάψει κάποιες σορούς, ώστε να διαπιστώσει αν υπήρχαν νεκροί ισραηλινοί όμηροι ανάμεσά τους, ενταφιάζοντάς τες εκ νέου μετά την εξέτασή τους.

Αθώωσαν οι ειδικοί την UNRWA

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ και στην τελική έκθεση για την UNRWA, την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που υπέβαλε στον γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που επιφορτίστηκαν να εξετάσουν την «ουδετερότητά» της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι συνέστησαν να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες σε «οκτώ κρίσιμους τομείς», το Ισραήλ δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του ότι εργαζόμενοι στην UNRWA συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις: «προσπάθεια αποφυγής του προβλήματος» χαρακτήρισε την έκθεση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας πως «η Χαμάς έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στην UNRWA που πλέον δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πού τελειώνει η UNRWA και πού αρχίζει η Χαμάς». Από τα 16 κράτη-δωρητές που είχαν αρχικά αναστείλει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, τα 10 την έχουν ήδη επαναλάβει και η Νορβηγία κάλεσε χθες και τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, να το πράξουν.

- Post Down -

Comments are closed.