- Advertisement -

Ολο και λιγότερο άνετος στο δικαστήριο ο Τραμπ

3

- Advertisement -

Το ασυγκράτητο του χαρακτήρα του φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού παραβίασε διαταγή που του απαγορεύει να επικρίνει μάρτυρες και άλλους εμπλεκόμενους στην ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζει ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Δεύτερη μέρα της δίκης και ο πρώην πρόεδρος μπήκε στην αίθουσα φορώντας ένα μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, φανερά θορυβημένος και χωρίς τη συνηθισμένη του άνεση. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή να επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ επειδή επέκρινε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς – τη σιωπή της οποίας κατηγορείται ότι εξαγόρασε – και τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κοέν. Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών λέει ότι η διαταγή αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Την ίδια ώρα, από τη Φλόριντα, ο Τζο Μπάιντεν επιδίωκε να αξιοποιήσει τον περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις ώστε να πλήξει τον αντίπαλό του αλλά και να κρατήσει στο παιχνίδι τους Δημοκρατικούς στη συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ πολιτικών επιθέσεων από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των δύο μαρτύρων που αναφέρονται στις αναρτήσεις του», είπε ο συνήγορός του Τοντ Μπλανς, διατεινόμενος ότι «είχε το δικαίωμα να σχολιάσει, απαντώντας σε πολιτικές επιθέσεις». Ο δικαστής, μεμφόμενος τον δικηγόρο του Τραμπ, του είπε ότι «χάνει κάθε αξιοπιστία» επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, 11 φορές παραβιάστηκε η οδηγία από τον πρώην πρόεδρο.

Επί της διαδικασίας η δεύτερη μέρα περιελάμβανε τη συνέχιση της κατάθεσης του Ντέιβιντ Πέκερ, πρώην εκδότη της «National Enquirer», που είναι και ο πρώτος μάρτυρας στην ποινική δίκη Τραμπ. Η κατάθεσή του ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά διεκόπη λόγω κωλύματος ενόρκου. Ο Πέκερ ήταν εκδότης της «Enquirer» έως τον Αύγουστο του 2020, επί μακρόν φίλος του Τραμπ και θεωρείται ότι βοήθησε να συγκαλυφθούν δυνητικά επιζήμιες υποθέσεις για τον τότε επιχειρηματία και υποψήφιο πριν από την προεδρική εκστρατεία του 2016. Ο ίδιος κατέθεσε χθες ότι είχε συνάψει μια «άκρως εμπιστευτική» συμφωνία με τον Τραμπ -ουσιαστικά, είχε συμφωνήσει να τον βοηθήσει «θάβοντας» ρεπορτάζ.

Χθες, την ώρα που η ομάδα των συνηγόρων του Τραμπ έδινε μάχη στο δικαστήριο, ο Τζο Μπάιντεν ανέβαζε τους τόνους στη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα εναντίον του αντιπάλου του, με αιχμή το θέμα των αμβλώσεων. Δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και ο νέος κανονισμός που εκδόθηκε μόλις προχθές από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την προστασία των γυναικών που ζουν σε πολιτείες όπου η άμβλωση απαγορεύεται και οι οποίες ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να υποβληθούν νόμιμα σε μια τέτοια επέμβαση, έδωσαν το έναυσμα για ανάδειξη του ζητήματος. Η πολιτεία οδηγείται πιθανότατα προς δημοψήφισμα για το θέμα των αμβλώσεων καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, από τα πιο συντηρητικά δικαστικά σώματα στις ΗΠΑ, αφενός έδωσε πράσινο φως για να εφαρμοστεί ο ρεπουμπλικανικός πολιτειακός νόμος που απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα κύησης, αφετέρου ενέκρινε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, για το αν θα κατοχυρωθεί ή όχι στο πολιτειακό Σύνταγμα η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

- Post Down -

Comments are closed.