- Advertisement -

Δύο «θυσίες» υπουργών για αλλαγή κλίματος

7

- Advertisement -

Ξαφνικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πάγωσε και η κυβέρνηση ξαναμπήκε σε τροχιά ανασχηματισμού. Λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει σε όσες κατηγορίες έχει εξαπολύσει εναντίον της κυβέρνησης η αντιπολίτευση, το πρωθυπουργικό γραφείο έστειλε την ανακοίνωση των παραιτήσεων που υπέβαλαν δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, ο πρώην πια υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο τέως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Αυτή ήταν λιτή, μόλις 37 λέξεις, και έγραφε ότι «ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη γιατί «η συμμετοχή τους σε μια κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση».

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Αμφότεροι είχαν ο καθένας ένα τετ α τετ με τον Μητσοτάκη νωρίτερα χθες και σε αυτές τις δύο συναντήσεις κρίθηκε αναγκαίο για την προσπάθεια βελτίωσης της συνολικής εικόνας που εκπέμπει η κυβέρνηση σε μια κρίσιμη για εκείνη συγκυρία να δουν την πόρτα της εξόδου. Στον απόηχο της απομάκρυνσης δύο ανθρώπων με κομβικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, αναβλήθηκε προκειμένου όλα τα μέλη του να επικεντρωθούν στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας – και φυσικά να δώσουν το «παρών» στο βήμα της Ολομέλειας για να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο.

Σενάρια ανασχηματισμού

Η ΚΟ της ΝΔ παρακολούθησε χθες το βράδυ αμήχανη και ανάστατη τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκριναν ότι οι παραιτήσεις ανοίγουν τον δρόμο για έναν νέο ανασχηματισμό. Με τη συγκεκριμένη κίνηση ο Πρωθυπουργός επιχείρησε ένα reboot – μια και το δημοσκοπικό προφίλ της κυβέρνησης είχε επηρεαστεί αρνητικά εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας του θυμού που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την εκ των υστέρων διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «επανεκκίνηση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου», θα αποπειραθεί στο σημερινό Υπουργικό και μια στροφή στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα ώστε να στείλει το μήνυμα πως παρά την οξεία πολιτική αντιπαράθεση που οι πολίτες παρακολούθησαν στο Κανάλι της Βουλής τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο κατώτατος μισθός

Αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνώντες δείχνουν ό,τι ακριβώς διαβάζει κανείς και στα δημοσιευμένα γκάλοπ των εταιρειών δημοσκοπήσεων: πως, δηλαδή, η ανησυχία και η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια ολοένα και μεγαλώνουν. Ετσι, νούμερο ένα θέμα της συνεδρίασης είναι η έγκριση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από τη Δευτέρα 1η Απριλίου και θα οδηγήσει σε αποδοχές που θα υπερβαίνουν το όριο των 800 ευρώ. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί, για την τέταρτη διαδοχική την τελευταία πενταετία. Δεν κουράζονται, μάλιστα, να επαναλαμβάνουν πως «ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε στα 1.251 από 1.046 που ήταν το 2019».

Τα Ατομα με Αναπηρία

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, πάντως, από τη λίστα της ημερήσιας διάταξης αφαιρέθηκε η παρουσίαση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θα γινόταν από τον Σταύρο Παπασταύρου και είχε διαφημιστεί ως μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την πλήρη συμπερίληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ.

- Post Down -

Comments are closed.