- Advertisement -

Βασιλιάς Κάρολος: Το συγκινητικό μήνυμα ενόψει Πάσχα – «Θα συνεχίσω να σας υπηρετώ με όλη μου την καρδιά»

5

- Advertisement -

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει αποτραβηχτεί από τις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του από τη στιγμή που γνωστοποίησε ότι νοσεί από καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπεία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έτσι και στη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης για το Αγγλικανικό Πάσχα, τον αντικατέστησε η σύζυγός του Καμίλα, ωστόσο ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά την παραδοσιακή εκκλησιαστική λειτουργία.

Ο βασιλιάς Κάρολος τόνισε τη σημασία της φιλίας και των πράξεων φροντίδας  πριν από το Πάσχα και μάλιστα αναφέρθηκε και στον Ιησού Χριστό, σημειώνοντας πως αποτέλεσε «παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ακόμα υπογράμμισε ότι ως έθνος «χρειαζόμαστε και επωφελούμαστε σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που μας τείνουν το χέρι της φιλίας, ιδίως σε περίοδο ανάγκης».

Ο βασιλιάς Κάρολος συνέχισε το μήνυμά του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μυστικό Δείπνο και λέγοντας πως η τελετή «μου θυμίζει την υπόσχεση που έδωσα στην αρχή της τελετής στέψης – να ακολουθήσω το παράδειγμα του Χριστού ‘όχι για να υπηρετηθώ, αλλά για να υπηρετήσω’».

«Αυτό προσπάθησα πάντα να κάνω και συνεχίζω να κάνω, με όλη μου την καρδιά», προσέθεσε και αφού ευχήθηκε καλό Πάσχα στους πιστούς ολοκλήρωσε το συγκινητικό του μήνυμα

Όπως σημειώνει ο Independent, παρόλο που το μήνυμα δεν έκανε άμεση αναφορά στα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τη βασιλική οικογένεια, σηματοδότησε το πρώτο δημόσιο σχόλιο του βασιλιά από τότε που η νύφη του, η Κέιτ Μίντλετον του αποκάλυψε ότι νοσεί επίσης από καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης για το Αγγλικανικό Πάσχα χρονολογείται από το έτος 600, τιμά τον Μυστικό Δείπνο, όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του ως πράξη υπηρεσίας και ταπεινότητας.

Οι ηγεμόνες και οι μονάρχες δεν πλένουν πλέον τα πόδια των απόρων, όπως έκαναν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.  Αντ’ αυτού, η βασίλισσα Καμίλα, η οποία εκπροσώπησε τον σύζυγό της στην τελετή, έδωσε πορτοφόλια γεμάτα με ειδικά νομίσματα, γνωστά ως χρήματα της Κυριακής, σε 75 γυναίκες και 75 άνδρες, αριθμός που υπαγορεύεται από την ηλικία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη σημαντική δημόσια εμφάνισή του από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο κατά την πασχαλινή λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κάστρου του Ουίνδσορ την Κυριακή.

Αναλυτικά όλο το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου

«Κυρίες και κύριοι, για μένα είναι μεγάλη θλίψη που δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας.

Η Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Έχει την προέλευσή της στη ζωή του Κυρίου μας, ο οποίος γονάτισε μπροστά στους μαθητές του και, προς μεγάλη τους έκπληξη, έπλυνε τα κουρασμένα από το ταξίδι πόδια τους.

Και, όπως μόλις ακούσαμε, με τον τρόπο αυτό έδωσε σκόπιμα σ’ αυτούς και σε όλους μας ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.

Σε αυτή τη χώρα είμαστε ευλογημένοι από όλες τις διαφορετικές υπηρεσίες που υπάρχουν για την ευημερία μας. Όμως, πέρα από αυτές τις οργανώσεις και το ανιδιοτελές προσωπικό τους, χρειαζόμαστε και επωφελούμαστε σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που μας τείνουν το χέρι της φιλίας, ειδικά σε στιγμές ανάγκης.

Οι 150 άνδρες και γυναίκες που επιλέχθηκαν σήμερα για να λάβουν τα χρήματα της Κυριακής από τη σύζυγό μου είναι θαυμάσια παραδείγματα τέτοιας καλοσύνης- που υπερβαίνουν κατά πολύ το καθήκον και που δίνουν τόσο πολύ από τη ζωή τους στην υπηρεσία των άλλων στις κοινότητές τους.

Η πράξη της λατρείας, εδώ στον Καθεδρικό Ναό του Γουόρτσεστερ, μου θυμίζει την υπόσχεση που έδωσα στην αρχή της τελετής στέψης – να ακολουθήσω το παράδειγμα του Χριστού ‘όχι για να υπηρετηθώ, αλλά για να υπηρετήσω’.

Αυτό προσπάθησα πάντα να κάνω και συνεχίζω να κάνω, με όλη μου την καρδιά. Είναι η ιδιαίτερη προσευχή μου σήμερα, ώστε το παράδειγμα του Κυρίου μας να συνεχίσει να μας εμπνέει και να ενισχύει όλες τις κοινότητές μας.

Είθε ο Θεός να σας ευλογήσει όλους αυτό το Πάσχα».

- Post Down -

Comments are closed.