- Advertisement -

«Απαιτούμε μια γνήσια, δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

5

- Advertisement -

«Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο – αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα περιγράφει μια πορεία προς την ειρήνευση, έτσι όπως μπορεί να συζητηθεί στη διάσκεψη της Ελβετίας. «Απαιτούμε μια γνήσια, δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην πρακτική εφαρμογή του. Πιέζουμε για αυτό που ονομάσαμε Φόρμουλα Ειρήνης, η οποία θα αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Κατά το προηγούμενο στάδιο του πολέμου, από το 2014 έως το 2022, η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν περίπου 200 γύρους διαπραγματεύσεων σε διάφορες μορφές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επετεύχθησαν 20 συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες παραβιάστηκαν αμέσως από τους Ρώσους. Πού μας οδήγησε αυτό; Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία διέλυσε την ειρηνευτική διαδικασία αποχωρώντας μονομερώς από τις συμφωνίες του Μινσκ και εξαπολύοντας μια καταστροφική ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Γιατί να πιστεύει κανείς ότι η εφαρμογή μιας παρόμοιας στρατηγικής σήμερα θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα;»

Ο ουκρανός υπουργός τονίζει ότι η Ρωσία έχει ιστορία αθέτησης συμφωνιών. «Η Μόσχα μιμείται τη διπλωματία μόνο για να αποσπά την προσοχή και να εξαπατά, παρέχοντας κάλυψη για νέες επιθέσεις και μαζικές δολοφονίες. Επιπλέον, ένας δικτάτορας που δολοφονεί τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν είναι αξιόπιστος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ακόμη και τώρα, η Μόσχα δεν δείχνει γνήσια προθυμία να συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες».

Αρα μπορούν να επιτύχουν οι συνομιλίες αυτές; «Από το 2022, η ΕΕ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα. Η Ελβετία έχει προβεί σε ενέργειες που δεν θα φαίνονταν πιθανές πριν από τον πόλεμο. Ετσι, από πολλές απόψεις, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, μας εξέπληξαν ευχάριστα. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να φέρουμε τη νίκη της Ουκρανίας πιο κοντά, να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και να διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

- Post Down -

Comments are closed.