- Advertisement -

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις φοροδηλώσεις

4

- Advertisement -

Την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ η ΑΑΔΕ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 26 Ιουλίου 2024. Φέτος την πλατφόρμα θα πρέπει να επισκεφθούν περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι, και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει.

Πληθωρισμός σε πτώση

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τόνωση της ζήτησης καταγράφει για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η NielsenIQ στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, με την αξία των πωλήσεων να παρουσιάζει αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Η ανάπτυξη αυτή φαίνεται αναλογικά να προέρχεται κυρίως από τη θετική μεταβολή των πωλούμενων όγκων, καθώς η αύξηση των τιμών παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και κυμαίνεται γύρω στο 1%, γεγονός που έχει τονώσει την κατανάλωση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Μάρτιο βρίσκεται στο +3,2%, στα τρόφιμα και ποτά όσο και στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς η αύξηση του τζίρου ήταν 3,3%, ενώ στην κατηγορία της φροντίδας του σπιτιού ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 1,7%, με τη μέση τιμή να παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στα πρόσφατα ρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης για τις κατηγορίες του μη τροφίμου και στις αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες προέβη η πλευρά των προμηθευτών.

Ακρίβεια στα τούβλα

Αλμα της τάξης του 5,9% στις τιμές των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων τον Μάρτιο. Η μεγαλύτερη ανατίμηση παρατηρείται στα τούβλα (13,2%), σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθούν οι υαλοπίνακες ασφαλείας (9,7%) και οι πλαστικοί σωλήνες (8,3%). Αντίθετα, μείωση κατά 4,6% παρουσίασε το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια. Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Scope, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Πανευρωπαϊκά, η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται ότι ενίσχυσε το ποσοστό κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά στο 1,85% από 1,81% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο και 1,75% το α’ τρίμηνο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 6,6%.

Εξαγωγές στην Κίνα

Η προοπτική για ισχυρότερη εμπορική συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα, σε ακτινίδια, χυμούς, αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο, εκδηλώθηκε από την κινεζική πλευρά σε συναντήσεις που έγιναν στο Πεκίνο εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας Κτηνοτροφικών και Φυτοϋγειονομικών Ζητημάτων» για να δοθούν λύσεις στις επιμέρους δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών που απορρέουν από την ασθένεια της αφρικανικής πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που δυσχέραιναν τις εξαγωγές στην Κίνα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφθούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν τη διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Επιτόκια και ακίνητα

Η σύναψη συμφωνιών για εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη υποχώρησε σε χαμηλό 13 ετών στις αρχές του 2024, καθώς η εξασθένηση των ελπίδων για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων παρέτεινε την ύφεση στις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «FT». Ο όγκος των συναλλαγών ύψους 34,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ήταν κατά 26% χαμηλότερος από τα ήδη πεσμένα επίπεδα της ίδιας περιόδου πέρυσι, το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI. Λιγότερα κτίρια γραφείων άλλαξαν χέρια από ό,τι σε οποιοδήποτε τρίμηνο έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων έχει υποστεί μια βίαιη προσαρμογή στα πολύ υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έχουν χαμηλώσει τις αξίες των ακινήτων και έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης σε μια αγορά που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό για τη χρηματοδότηση των συμφωνιών.

- Post Down -

Comments are closed.