- Advertisement -

Ελάχιστες χρεώσεις για παραχωρήσεις αιγιαλών και παραλιών

4

- Advertisement -

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τους συντελεστές υπολογισμού του ελάχιστου τιμήματος που θα λαμβάνουν το Δημόσιο και οι δήμοι από την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας που πλέον πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο προκύπτει το ελάχιστο μίσθωμα είναι: «Αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας x έτη παραχώρησης x 3%». Ο Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού εξαρτάται από την περιοχή και το νησί όπου βρίσκεται η παραλία, ενώ ο Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας συνδέεται με το είδος της δραστηριότητας που θα ασκεί ο παραχωρησιούχος.

Αντικειμενική αξία. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα ακίνητα που συνορεύουν με την παραχωρούμενη έκταση, με διαφορετικές τιμές ζώνης, τότε λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη από αυτές. Αν τα όμορα ακίνητα δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης του πλησιέστερου ακινήτου που είναι ενταγμένο στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού: 0,6 για Μύκονο και Πάρο, 0,35 για Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, 0,25 λοιπές παραλίες.

Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας: 1 για ομπρελοκαθίσματα, 2 για καντίνες και τραπεζοκαθίσματα, 3 για θαλάσσια μέσα αναψυχής και 0,1 για ναυταθλητικά σωματεία.

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη ρήτρα προσδιορισμού του ελάχιστου τιμήματος, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το μέγιστο ενοίκιο που εισέπραξε το Δημόσιο από την παραχώρηση της συγκεκριμένης παραλίας μετά το 2017. Ειδικότερα:

  • Αν η τιμή που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο είναι χαμηλότερη από το μέγιστο μίσθωμα της περιόδου μετά το 2017, τότε το ελάχιστο τίμημα αυξάνεται στο επίπεδο αυτό.
  • Αν η τιμή που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο είναι περισσότερο από 15% υψηλότερη από το μέγιστο μίσθωμα της περιόδου μετά το 2017, τότε το ελάχιστο τίμημα προσδιορίζεται στο επίπεδο αυτό (μέγιστο μίσθωμα μετά το 2017 +15%). Αν πρόκειται για παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση η οποία γίνεται ύστερα από αίτηση της τελευταίας, τότε το ποσοστό προσαύξησης γίνεται 25%.

 ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

- Post Down -

Comments are closed.