- Advertisement -

Ανιχνεύοντας το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

4

- Advertisement -

Ημερίδα με τίτλο «Ιχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η ημερομηνία της ημερίδας συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Θ. Αγγελόπουλου το 1935 και στόχος της συνάντησης είναι να διασταυρωθούν ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με τους φίλους και την οικογένειά του, σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αναδείξει νέα ερωτήματα και προσεγγίσεις. Κεντρικές εισηγήσεις θα παρουσιάσουν δύο πρόσωπα που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Βρασίδας Καραλής, επικεφαλής της Εδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συγγραφέας του βιβλίου Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher. Bloomsbury Publishing, 2023 θα αναφερθεί στην ποιητική και τη φιλοσοφία της εικόνας στον κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η δεύτερη καλεσμένη της ημερίδας, η Σιλβί Ρολέ, ομότιμη καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία και συγγραφέας του βιβλίου Voyage à Cythère. La poétique de la mémoire d’Angelopoulos. Éd. L’Harmattan, coll. Esthétiques, 2003, θα κάνει ομιλία με τίτλο «Αντιμέτωπος με την ιστορία: «Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη της γλυπτικής του χρόνου».

Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ηθοποιών, συνεργατών, δημοσιογράφων, κριτικών και προσωπικών φίλων του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Οι καλεσμένοι θα προσεγγίσουν τις πτυχές της προσωπικότητας του δημιουργού θέτοντας ζητήματα του χώρου, της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαπερνούν την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Επίσης θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους γύρω από το αρχείο του, ανιχνεύοντας την κινηματογραφική του γλώσσα και τη σχέση του με την Ιστορία.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» το οποίο συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της «Αναπαράσταση» (ΑΜΚΕ).

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν απαιτείται προεγγραφή. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στις ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών και στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.

- Post Down -

Comments are closed.