- Advertisement -

Άστεγος στην Τουρκία προσέβαλε σκόπιμα τον Ερντογάν για να πάει φυλακή – «Δεν έχω πού να μείνω, κοιμάμαι σε χωματερές

Άστεγος στην Τουρκία προσέβαλε σκόπιμα τον Ερντογάν για να πάει φυλακή – «Δεν έχω πού να μείνω, κοιμάμαι σε χωματερές
65

- Advertisement -

Μια δραματική ιστορία κοινωνικής εξαθλίωσης έρχεται από την Τουρκία, όπου ένας 66χρονος άστεγος φέρεται να προσέβαλε σκόπιμα τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του: ένα μέρος για να κοιμάται και φαγητό.

Ο άνδρας συνελήφθη στην Αλάνια, στην επαρχία της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία, με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η σύλληψη αυτή ήταν η τέταρτη για την ίδια υπόθεση, καθώς τις τρεις προηγούμενες φορές είχε αφεθεί ελεύθερος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sözcü, η οποία μετέφερε όσα φέρεται να είπε ο 66χρονος στις Αρχές, περιγράφοντας τις συνθήκες ακραίας φτώχειας που αντιμετώπιζε.

«Δεν έχω πού να πάω. Κοιμόμουν σε χωματερές. Γι’ αυτό έφτασα εδώ», φέρεται να δήλωσε κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, ο άνδρας φέρεται να έβλεπε τη φυλακή ως τη μοναδική διέξοδο από την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για να διανυκτερεύει και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του.

Τέταρτη σύλληψη για να παραμείνει υπό κράτηση

Οι τρεις προηγούμενες συλλήψεις του δεν είχαν το αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιδίωκε, καθώς οι Αρχές τον άφηναν κάθε φορά ελεύθερο. Στην τέταρτη περίπτωση, ωστόσο, φέρεται να πέτυχε τον στόχο του και να παρέμεινε υπό κράτηση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια της κράτησής του, ούτε εάν έχει εκδοθεί κάποια δικαστική απόφαση για την υπόθεσή του.

Η ιστορία του 66χρονου αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ένας άνθρωπος που στερείται ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή του, φτάνοντας στο σημείο να επιδιώκει τη φυλάκισή του για να εξασφαλίσει στέγη και τροφή.

Έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης για προσβολή του Ερντογάν

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη νομοθεσία της Τουρκίας για την προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Η διάταξη έχει εφαρμοστεί σε υποθέσεις που αφορούν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές, αλλά και απλούς πολίτες που έχουν εκφραστεί δημόσια ή μέσω του διαδικτύου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Sözcü, οι έρευνες για τέτοιου είδους αδικήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά τη μετάβαση της χώρας στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το 2018.

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης καταγράφουν ότι από το 2016 έως το τέλος του 2025 ξεκίνησαν περίπου 83.000 έρευνες για αδικήματα που εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των εγκλημάτων κατά των συμβόλων της κρατικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας των θεσμών.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η προσβολή του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ερευνών δεν αφορά αποκλειστικά υποθέσεις προσβολής του Ερντογάν, αλλά ένα ευρύτερο σύνολο αδικημάτων.

Η περίπτωση του 66χρονου προσθέτει μια ιδιαίτερη διάσταση στη συζήτηση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η επιδίωξή του δεν ήταν να εκφράσει πολιτική διαμαρτυρία, αλλά να εξασφαλίσει ένα μέρος για να κοιμάται και ένα πιάτο φαγητό.

- Post Down -

Comments are closed.