- Advertisement -

Containerships: Σε εκρηκτικό μομέντουμ ναύλοι και αξίες

2

- Advertisement -

Η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων αλλά και των αξιών για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με τη Veson Nautical να καταγράφει σημαντική άνοδο σε όλους σχεδόν τους τομείς και τις ηλικιακές κατηγορίες πλοίων από την αρχή του έτους. Υστερα από μια εκτεταμένη περίοδο πτώσης, όπου οι αξίες μειώθηκαν σταθερά, από τον Ιανουάριο του 2024, έκαναν στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα παλαιότερα πλοία έδειξαν τη μεγαλύτερη αντοχή, με τις τιμές για τα Handysize 20 ετών να εμφανίζονται αυξημένες κατά 43%, σε 8,6 εκατ. δολάρια.

Τα προβλήματα παραμένουν

στη Βαλτιμόρη

Οι εναλλακτικές πλωτές οδοί του λιμανιού της Βαλτιμόρης δεν διαθέτουν το απαραίτητο βάθος προκειμένου να φιλοξενήσουν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk και άλλων liners, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας-κολοσσού. Η Maersk ανέφερε ακόμη ότι υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για ένα εναλλακτικό κανάλι που προγραμματίζεται να ανοίξει αργότερα τον Απρίλιο και το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγαλύτερα πλοία. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν επιβεβαιώνεται εάν το capacity της εν λόγω υποδομής είναι τέτοιο που να μπορεί να εξυπηρετεί μεγάλα πλοία.

Εγκατάσταση υδρογόνου στο Ρότερνταμ

Την εκκίνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής εγκατάστασης εισαγωγής αερίου υδρογόνου στον τερματικό σταθμό της Global Energy Storage στο Ρότερνταμ ανακοίνωσαν η GES σε συνεργασία με την Provaris. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί μια ζωτικής σημασίας κίνηση προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων εισαγωγής πράσινης ενέργειας της Ευρώπης, με έμφαση στην απανθρακοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Αισιόδοξα μηνύματα για την ακτοπλοΐα

Θετικά είναι τα μηνύματα για την ακτοπλοϊκή κίνηση τη φετινή χρονιά, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις των ακτοπλόων κάνουν λόγο για αύξηση των επιβατών κατά 5% σε σχέση με το 2019, όταν και δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η κίνηση θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εξόδου στις αρχές Μαΐου, ενώ ενόψει και της θερινής περιόδου τα τερματικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών δέχονται ήδη κρατήσεις και εκδίδουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με το 2023.

- Post Down -

Comments are closed.