- Advertisement -

Κλιμάκωση στο Αιγαίο: Ρεκόρ διμήνου με 15 παραβιάσεις μία ημέρα μετά την αερομαχία δυτικά του Καστελόριζου

39

- Advertisement -

Σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης εισέρχεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με την Άγκυρα να προχωρά σε μια σοβαρή ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεών της, επαναφέροντας το σκηνικό των «θερμών» επεισοδίων πάνω από το αρχιπέλαγος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη 06 Οκτωβρίου 2026 καταγράφηκε ένα ανησυχητικό ρεκόρ διμήνου με 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (Ε.Ε.Χ.) και 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (Κ.Ε.Κ.) στο F.I.R. Αθηνών. Η κινητικότητα αυτή αποτελεί την πιο επιβαρυμένη ημέρα των τελευταίων 50 ημερών –συγκεκριμένα από τις 18 Αυγούστου– ξεπερνώντας κατά πολύ τα ημερήσια υψηλά του Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια προσπάθεια της Άγκυρας να ασκήσει ασφυκτική πίεση σε όλο το μήκος της οριογραμμής στο Βορειοανατολικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το κλίμα είχε ήδη φορτιστεί επικίνδυνα από το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, αναδεικνύοντας ότι το μπαράζ των παραβιάσεων δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τη Δευτέρα 05 Οκτωβρίου 2026, η ελληνική αεράμυνα δοκιμάστηκε σκληρά όταν ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 αρνήθηκε να αποχωρήσει από το F.I.R. Αθηνών μετά την αναγνώρισή του. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μια άγρια εικονική αερομαχία (dogfight) δυτικά του Καστελόριζου, με τα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής να εμπλέκονται προκειμένου να εξαναγκάσουν τους εισβολείς σε έξοδο.

Η ποιοτική διαφορά του τρέχοντος διημέρου έγκειται στην επιστράτευση μικτών μέσων, γεγονός που ανατρέπει τη μονοτονία των προηγούμενων εβδομάδων, κατά τις οποίες επιχειρούσαν σχεδόν αποκλειστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στις επιχειρήσεις της 6ης Οκτωβρίου, η τουρκική αρμάδα απαρτιζόταν από 7 συνολικά αεροσκάφη. Ανάμεσά τους βρισκόταν ένας σχηματισμός δύο μαχητικών F-16, τα οποία πετούσαν οπλισμένα, υπογραμμίζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα για δυνητική αντιπαράθεση. Παράλληλα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 επιδόθηκε σε μπαράζ 6 παραβιάσεων και 2 παραβάσεων, ενώ τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αποτέλεσαν για ακόμη μια φορά τη «μηχανή παραγωγής» παρανομιών, σημειώνοντας 9 παραβιάσεις και 7 παραβάσεις.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Οκτώβριος δείχνει μια εξαιρετικά επιθετική δυναμική, καθώς μέσα σε μόλις έξι ημέρες οι τουρκικές παραβιάσεις έχουν φτάσει ήδη τις 40. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κλιμάκωσης, ο αριθμός αυτός αγγίζει ήδη το σύνολο των παραβιάσεων που σημειώθηκαν σε ολόκληρους μήνες κατά το πρώτο μισό του έτους, όπως ο Ιανουάριος (28), ο Φεβρουάριος (32) και ο Μάρτιος (42). Η επανεμφάνιση οπλισμένων σχηματισμών F-16, οι εμπλοκές και η καθημερινή πτήση φθοράς των UAV θέτει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ανώτατης επαγρύπνησης, καθώς η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να συντηρήσει την πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου.

- Post Down -

Comments are closed.