- Advertisement -

ΗΠΑ: Η Boeing αναλαμβάνει την κατασκευή του μαχητικού του μέλλοντος της αεροπορίας ναυτικού

ΗΠΑ: Η Boeing αναλαμβάνει την κατασκευή του μαχητικού του μέλλοντος της αεροπορίας ναυτικού
53

- Advertisement -

Το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Boeing για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς του πολεμικού ναυτικού, σε σύμβαση με εκτιμώμενη αξία που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου, το νέο μαχητικό, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ονομασίας FA-XX, θα αντικαταστήσει τα F/A-18 Super Hornet και EA-18G Growler. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που επίσης κατασκευάζει η Boeing, αναμένεται να αποσυρθούν σταδιακά μέσα στη δεκαετία του 2030. Το FA-XX θα επιχειρεί παράλληλα με το F-35C, τη ναυτική εκδοχή του πιο σύγχρονου μαχητικού του αμερικανικού οπλοστασίου.

Ο Στιβ Πάρκερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Defense, Space & Security (BDS), δήλωσε: «Μας τιμά η επιλογή μας για την παραγωγή της πρώτης πλατφόρμας έκτης γενιάς του ναυτικού», σύμφωνα με σχετικό εταιρικό δελτίο Τύπου.

Η Boeing δεσμεύτηκε ότι το νέο αεροσκάφος θα φέρει επανάσταση στον τομέα, παρουσιάζοντας σημαντικές προόδους στην «αρχιτεκτονική των συστημάτων αποστολής», με ανοικτή δομή, προηγμένα συστήματα και αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η εταιρεία έχει ήδη αναλάβει, από τον Μάρτιο του 2025, την κατασκευή του μαχητικού επόμενης γενιάς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, του F-47. Η ονομασία F-47 αποτελεί φόρο τιμής στον τεσσαρακοστό έβδομο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ, «Το να κατασκευάσουμε δυο προηγμένα μαχητικά παράλληλα ήταν πάντα το σχέδιό μας και είχαμε επενδύσει για αυτό. Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να κατασκευάσουμε πολλαπλά μαχητικά για διάφορα προγράμματα».

Παράλληλα, η Boeing κατασκευάζει νέο εργοστάσιο υπερυψηλής ασφάλειας στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο που ανεγέρθηκε ποτέ στις ΗΠΑ.

Η Northrop Grumman, σημαντικός ανταγωνιστικός αμερικανικός όμιλος, συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου μαχητικού, προτείνοντας σύστημα με «προχωρημένα» συστήματα πληροφορικής.

Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η μετοχή της Boeing σημείωσε άνοδο 2,21%, ενώ η μετοχή της Northrop Grumman υποχώρησε κατά 3,69%.

- Post Down -

Comments are closed.