- Advertisement -

Μέση Ανατολή: Η στρατιωτική ενίσχυση αλέ ρετούρ των ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Η στρατιωτική ενίσχυση αλέ ρετούρ των ΗΠΑ
2

- Advertisement -

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει πολύ θάρρος εκεί», «είχαν τεράστια ικανότητα να αντέχουν την τιμωρία», είχε πει τον Μάιο του 2025 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, μετά την ξαφνική διμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έπειτα από 50 ημέρες εντατικών αμερικανικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, με στόχο τότε την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του Ομάν και τη δέσμευση των Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών πλοίων.

Ενάμιση χρόνο μετά, με τον πόλεμο στο Ιράν να συμπληρώνει επτά μήνες, τους Χούθι να αναζωπυρώνουν το μέτωπο με τη Σαουδική Αραβία προελαύνοντας στην Υεμένη, τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν και την παγκόσμια αγορά ενέργειας σε κρίση, ο Τραμπ δείχνει πιο εγκλωβισμένος από ποτέ στις επιλογές του.

Εχοντας αρνηθεί εδώ και ημέρες το αίτημα του Ριάντ για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ κατά των Χούθι, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως στο Πεντάγωνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την περασμένη Πέμπτη, γράφουν οι «New York Times», όμως ματαίωσε τα σχεδιαζόμενα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη λίγο πριν αυτά πραγματοποιηθούν την Κυριακή, ενώ στα μαχητικά αεροσκάφη φορτώνονταν οι βόμβες.

«Δέχτηκαν να μην πολεμήσουν εναντίον μας»

«Δεν θα υπάρξουν αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης», γράφουν οι «New York Times». «Το μεγαλύτερο μέρος του στενού κύκλου του προέδρου ήταν είτε βαθιά επιφυλακτικό είτε εντελώς αντίθετο για συμμετοχή στη μάχη της Σαουδικής Αραβίας κατά των Χούθι, ειδικά δεδομένων των υφιστάμενων πιέσεων που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στρατός στον πόλεμο με το Ιράν», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ. «Εν ενεργεία και πρώην αμερικανοί διπλωμάτες και διοικητές που υπηρέτησαν στη Μέση Ανατολή», προσθέτει, «δήλωσαν ότι η ήττα των Χούθι θα είναι δύσκολη, ακόμη και με τον αμερικανικό στρατό να βοηθά τους Σαουδάραβες». Σύμφωνα με δημοσιογράφο του δικτύου Fox News, ο πρόεδρος Τραμπ τού είπε ότι βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με τους Χούθι, που «δέχτηκαν να μην πολεμήσουν εναντίον των ΗΠΑ».

Πηγές του Reuters τόνισαν ότι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Κυριακή με τον πρόεδρο της Υεμένης Ρασάντ αλ Αλίμι, δεν ανέλαβε καμία σαφή δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις παρασκηνιακές ζυμώσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ έχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών χωρών του Κόλπου, ενώ δηλώνει ανοιχτός σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν εν μέσω απειλών των Φρουρών της Επανάστασης για χρήση νέων όπλων και αλλαγή «της γεωγραφίας του πολέμου», σε περίπτωση νέας επίθεσης των ΗΠΑ.

- Post Down -

Comments are closed.