- Advertisement -

Τα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών – Τι αλλάζει από το 2026 και το 2027

Τα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών – Τι αλλάζει από το 2026 και το 2027
2

- Advertisement -

Σταθερή υποχώρηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα, εντείνοντας την ανάγκη για πολιτικές που στηρίζουν τις οικογένειες και δημιουργούν κίνητρα για την απόκτηση παιδιών.

Οι γεννήσεις μειώθηκαν από 86.390 το 2021 σε 77.106 το 2022, 72.244 το 2023, 69.675 το 2024 και 66.532 το 2025, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Από το 2019 και μετά εφαρμόστηκε ένα ευρύ πλέγμα οικονομικών, φορολογικών και εργασιακών μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το επίδομα γέννησης, η αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 70 ευρώ για κάθε παιδί, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», η ενίσχυση των vouchers για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, η άδεια μητρότητας εννέα μηνών και η άδεια πατρότητας 14 ημερών.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η τετράμηνη γονική άδεια και οι ευέλικτες μορφές εργασίας για γονείς, οι φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και στεγαστικές και άλλες παρεμβάσεις υπέρ τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Τι προβλέπεται για τις οικογένειες

Στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με έμφαση στη φορολογία, την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών, τη δημιουργία αποταμιευτικού κεφαλαίου για τα παιδιά και τη στέγαση.

  • Μηδενικός φόρος για τρίτεκνους έως 20.000 ευρώ

Από το 2027 προβλέπεται μηδενικός φορολογικός συντελεστής για εισόδημα έως 20.000 ευρώ για τρίτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

Η ρύθμιση αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2027 και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση των τρίτεκνων οικογενειών.

  • Αυξάνεται το επίδομα γέννησης για το τέταρτο παιδί και μετά

Για τις γεννήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2026 προβλέπεται αυξημένο επίδομα γέννησης για τις οικογένειες που αποκτούν τέταρτο παιδί και περισσότερα.

Το επίδομα διαμορφώνεται σε 4.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, 5.500 ευρώ για το πέμπτο, 6.500 ευρώ για το έκτο και 7.500 ευρώ για το έβδομο, ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Για τα πρώτα τρία παιδιά ισχύουν τα ποσά των 2.400 ευρώ για το πρώτο, 2.700 ευρώ για το δεύτερο και 3.000 ευρώ για το τρίτο.

  • «Κουμπαράς» για τη νέα γενιά

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και η δημιουργία ειδικού επενδυτικού λογαριασμού για τα παιδιά. Οι γονείς θα μπορούν να ανοίγουν τον λογαριασμό κατά τα πρώτα δύο χρόνια από τη γέννηση του παιδιού.

Η κρατική συνεισφορά θα αντιστοιχεί στο ποσό που καταθέτει ο γονέας, έως 1.200 ευρώ τον χρόνο, με το κεφάλαιο να παραμένει στον λογαριασμό έως την ενηλικίωση του παιδιού.

  • Νέα στεγαστικά κίνητρα για οικογένειες με παιδιά

Στο μέτωπο της στέγασης προβλέπονται επιπλέον κίνητρα για την αξιοποίηση κενών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε μακροχρόνια μίσθωση, ενώ στο νέο «Σπίτι μου ΙΙΙ» προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι για οικογένειες με πολλά παιδιά.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 και προβλέπει διευρυμένα ηλικιακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να διευκολυνθεί η απόκτηση πρώτης κατοικία

- Post Down -

Comments are closed.