- Advertisement -

Ενώ είμαστε εν αναμονή της έκθεσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), άκρως ανησυχητικά είναι όσα διαβάζουμε στην προσωρινή έκθεση των εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι κάτοικοι της Κυψέλης, μετά την ελλιπή και μετά κόπων και βασάνων παράδοση δεδομένων και μετρήσεων από την Ελληνικό Μετρό. Το περιεχόμενο της έκθεσης φαίνεται ότι πυροδοτεί ασφαλιστικά μέτρα από τη μεριά των κατοίκων.
Κόκκινα κτίρια
Η προσωρινή έκθεση που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι καθιζήσεις που μετρήθηκαν και αποδίδονται στη διάνοιξη της σήραγγας από το ΤΒΜ φθάνουν μέχρι και σχεδόν το τετραπλάσιο του Ορίου Ασφαλείας (55 mm με Οριο Ασφαλείας 15 mm, που ήταν το 75% των 20 mm).
Ταυτόχρονα, οι υπολογιζόμενες τιμές για στροφή κτιρίων υπερβαίνουν το Οριο Συναγερμού της Μέγιστης Στροφής (1/700) μέχρι το διπλάσιο (1/350). Ως συνέπεια των καθιζήσεων και της στροφής των κτιρίων, σύμφωνα με τα πορίσματα της Μελέτης Ειδικής Τρωτότητας (Επίπεδο Ι), μόνο σε τρεις (3) από τις δεκατέσσερις (14) πολυκατοικίες επιβεβαιώθηκε το σενάριο της αρχικά εκτιμηθείσας καθίζησης παραμένοντας χαμηλής διακινδύνευσης (“πράσινο”). Αντίθετα, σε τρεις (3) πολυκατοικίες οι μετρήσεις εκτιμήθηκαν ως μέσης διακινδύνευσης (“κίτρινο”) και σε πέντε (5) πολυκατοικίες οι μετρήσεις εκτιμήθηκαν ως υψηλής διακινδύνευσης (“κόκκινο”). Για τρεις (3) πολυκατοικίες δεν απεστάλησαν οι μελέτες.
[…]
Ως αποτέλεσμα των καθιζήσεων, η εκτίμηση της παραμένουσας διακινδύνευσης των περισσοτέρων πολυκατοικιών εκτιμάται από μέση (“κίτρινο”) σε υψηλή (“κόκκινο”) που κατά τις παραδοχές των μηχανικών της Ελληνικό Μετρό και της Αναδόχου Κοινοπραξίας αντιστοιχούν μέχρι και στην ύπαρξη “δομητικού προβλήματος”».
Στον εισαγγελέα
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας παρέδωσε στον εισαγγελέα την έκθεση που καταρρίπτει ξεκάθαρα τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς της Ελληνικό Μετρό και του υπουργείου. Ο Χ. Δούκας είπε επίσης ότι τα νέα δεδομένα ενισχύουν τις ανησυχίες και υπογράμμισε πως τα ζητούμενα είναι να διενεργηθούν όλοι οι έλεγχοι στατικής επάρκειας στα κρίσιμα κτίρια, η δίκαιη αποκατάσταση όλων των προβλημάτων και η ασφαλής επανέναρξη των εργασιών. Επίσης, ζήτησε να δοθεί πρόσβαση «στο πλήρες πόρισμα που έχει διαμορφωθεί για το πώς, με ποιον τρόπο θα ξεκινήσει ο μετροπόντικας και τι πήγε λάθος μέχρι τώρα».
Το ΤΕΕ
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο ύστερα από τηλεοπτική εμφάνιση του Νίκου Ταχιάου αναφέρει πως «έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές ζημιών σε όλα τα κτίρια που έχουν θιγεί, και τουλάχιστον μία πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, αποτελώντας πιλότο για τις αποκαταστάσεις που θα ακολουθήσουν.
Το σύνολο του κόστους αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στον φέροντα οργανισμό όπου αυτές κριθούν αναγκαίες, θα καλυφθεί από τον ανάδοχο, όπως προβλέπει η σύμβαση κατασκευής του έργου. Οι εξατομικευμένες μελέτες τρωτότητας ανά κτίριο ολοκληρώνονται εντός των ημερών. Οσες έχουν ήδη παραδοθεί στους κατοίκους έχουν τύχει σχολιασμού από τους πραγματογνώμονες και έτυχαν παρερμηνειών».
Σημείωσε επίσης ότι «έχουν καταγραφεί και βλάβες που πιθανολογείται πως αφορούν και φέροντα στοιχεία ορισμένων κτιρίων, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από τους μηχανικούς που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες».
Η αντίδραση των κατοίκων
Οι κάτοικοι από τη μεριά τους εξέδωσαν άμεσα ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού καλώντας τον να κάνει αυτοψία ο ίδιος στις πληγείσες πολυκατοικίες. Αναφέρουν επίσης πως «ο ισχυρισμός ότι το φαινόμενο δεν εξελίσσεται είναι πλήρως λανθασμένος. Τον τελευταίο μήνα εμφανίστηκαν νέες, σοβαρές ρωγμές σε κολόνες, πατώματα, σκάλες και ταβάνια στις περισσότερες πολυκατοικίες – ακόμη και σε κτίρια όπου είχαν προηγηθεί οι αυτοψίες του ΤΕΕ τον Αύγουστο».
Στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι επίσης ισχυρίζονται ότι «εδώ και 7 μήνες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική, συνολική καταγραφή των ζημιών ανά κτίριο. Οι μηχανικοί περιορίζονται στο να καταγράφουν μόνο όσα σημεία τούς υποδεικνύουν οι ίδιοι οι απελπισμένοι κάτοικοι». Νέες και βαθύτερες υπάρχουσες ρωγμές επιβεβαιώνουν και κάτοικοι με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία.


Comments are closed.