- Advertisement -

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η αντιπαράθεση για τη δομή μεταναστών στο Ηράκλειο. Κυβέρνηση και τοπική κοινωνία βρίσκονται πλέον απέναντι, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους και το χάσμα να μεγαλώνει.
Μετά και τη χθεσινή, τετράωρη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πολιτική ηγεσία με φορείς του Ηρακλείου, έγινε σαφές πως η πλευρά Πλεύρη προχωρά τον σχεδιασμό της δομής στους Αθανάτους, την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι του Ηρακλείου εμμένουν στο «όχι» και ζητούν να μην υπάρξουν τετελεσμένα. Ο υπουργός άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η συζήτηση, μόνο στην περίπτωση που υπάρξει επίσημη και θεσμική αντιπρόταση από την Αυτοδιοίκηση.
Οπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η κυβέρνηση υποχώρησε και αποδέχθηκε τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να μην υπάρξει μεγάλη μόνιμη δομή στην Κρήτη αλλά δύο προσωρινοί χώροι – στα ανατολικά και δυτικά – προκειμένου το Λιμενικό να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να μεταφέρονται στη συνέχεια οι μετανάστες στις υπάρχουσες δομές.
Η απόφαση είναι ειλημμένη
«Τα Χανιά προσαρμόστηκαν σε αυτό κι έχουμε αυτή τη στιγμή έναν χώρο που κάνει τη δουλειά και δεν ταλαιπωρεί καθόλου την τοπική κοινωνία. Το υπουργείο μίσθωσε και δικό του πλοίο, προκειμένου να μπορεί να γίνεται γρήγορα η μεταφορά», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως παρόλο που στο Ηράκλειο οι αφίξεις το πρώτο οκτάμηνο του 2026 έφτασαν το 42% όλων των αφίξεων της Κρήτης – ήταν πάνω από 5.500 μόνο στο Ηράκλειο – «δεν υπάρχει ακόμη αυτός ο χώρος, ενώ ο χώρος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πρώην “Ψυγείο″ δεν επαρκεί. Το υπουργείο έχει αποφασίσει να κάνει τη δομή στους Αθανάτους, αφού εξέτασε προηγουμένως άλλους 12 χώρους, που πάλι υπήρχαν ψηφίσματα δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και αντιδράσεις κατοίκων. Ο συγκεκριμένος χώρος επαρκεί κι εξηγήσαμε στους κατοίκους πώς θα λειτουργήσει, ότι θα είναι κλειστού τύπου και άρα δεν θα υπάρχει κυκλοφορία, μέχρι 400 άτομα χωρητικότητα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο υπάρχει, όπως ξεκαθάρισε, «η διάθεση να ξανανοίξει η συζήτηση εάν το θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα μας προταθεί ένας έστω και προσωρινός χώρος μέχρι να καταλήξουμε στον οριστικό, ένας χώρος που να μπορεί να κάνει το Λιμενικό τη δουλειά του, κάτι σαν γυμναστήριο ή μια παλιά αποθήκη, χώρος κοντά στο λιμάνι και να είναι έτοιμος για να μπούμε. Προφανώς με μια τέτοια πρόταση θεσμικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποδοχή, δεν θα είχαμε πρόβλημα να ξανανοίξουμε τη συζήτηση. Εμείς, λοιπόν, προχωράμε κανονικά για τους Αθανάτους».
Από την πλευρά τους κάτοικοι και τοπικοί φορείς εστιάζουν στα σοβαρά – όπως χαρακτηρίζουν – ζητήματα ως προς την καταλληλότητα του κτιρίου των παλιών αποθηκών Σκουλούδη αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής γενικότερα.
Ηδη, όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, οι εργασίες στον χώρο των Αθανάτων προχωρούν, έχουν ήδη μπει κρεβάτια, ενώ ρυθμίζονται και τα πολεοδομικά ζητήματα. «Κάποια στιγμή, βέβαια, θα έχουμε προχωρήσει σε τέτοιο στάδιο που δεν θα γίνεται να κάνουμε πίσω, με την έννοια ότι θα έχουν γίνει εργασίες αλλά μέχρι τότε, που είναι αρκετές ημέρες, γιατί τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο τακτοποιήσεων, εάν τυχόν υπάρξει αντιπρόταση έστω και προσωρινή, μπορούμε να ανοίξουμε την κουβέντα».
Οι επόμενοι μήνες, όπως παραδέχθηκε ο Θάνος Πλεύρης, θα είναι δύσκολοι για την Κρήτη. «Οταν μιλάμε για μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μιλάμε στην πραγματικότητα μόνο για τον διάδρομο Λιβύης – Κρήτης». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου το νησί έχει δεχθεί σχεδόν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε σύνολο 24.523 που έφτασαν σε όλη τη χώρα.
Comments are closed.