- Advertisement -

Τάγμα πυροβολικού στα σύνορα με τη Ρωσία ανέπτυξε η Νορβηγία

Τάγμα πυροβολικού στα σύνορα με τη Ρωσία ανέπτυξε η Νορβηγία
6

- Advertisement -

Σε ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία προχωρά η Νορβηγία, προκαλώντας προβληματισμό στη Μόσχα. Η χώρα έχει μετασταθμεύσει τάγμα πυροβολικού στην περιοχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Όσλο, Νικολάι Κορτσούνοφ.

Στη νέα θέση έχουν αναπτυχθεί τέσσερα νοτιοκορεατικής κατασκευής αυτοκινούμενα πυροβόλα K9, με δραστικό βεληνεκές που φτάνει περίπου τα 40 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων συστημάτων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

Περισσότερα K9 έως το 2028

Η ταξιαρχία Φίνμαρκ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να παραλάβει 24 επιπλέον συστήματα K9 έως το τέλος του 2028.

Παράλληλα, η Νορβηγία σχεδιάζει να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με 16 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων K239 Chunmoo έως το 2030. Τα συγκεκριμένα συστήματα, επίσης νοτιοκορεατικής κατασκευής, μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους με εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα.

Νέο τάγμα πυροβολικού στον βορρά

Η στρατιωτική ενίσχυση δεν περιορίζεται στην περιοχή του Φίνμαρκ. Η Νορβηγία σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ξεχωριστού τάγματος πυροβολικού στην επαρχία Τρομς, στη βόρεια χώρα.

Η εξέλιξη αυτή παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Μόσχα, καθώς σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, η ανάπτυξη των νέων οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να φέρει τον Βόρειο Στόλο και στρατηγικές ρωσικές υποδομές στη χερσόνησο Κόλα εντός της εμβέλειάς τους.

Η ενίσχυση της νορβηγικής στρατιωτικής παρουσίας στον βορρά αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή, με τη Ρωσία να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της γειτονικής χώρας και μέλους του ΝΑΤΟ.

- Post Down -

Comments are closed.