- Advertisement -

Κόσοβο: Συμφωνία για αποστολή στρατευμάτων στη διεθνή δύναμη για τη Γάζα

Κόσοβο: Συμφωνία για αποστολή στρατευμάτων στη διεθνή δύναμη για τη Γάζα
2

- Advertisement -

Το Κόσοβο υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή του στη νεοσύστατη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF) για τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ειρήνης (Board of Peace).

Η συμφωνία υπεγράφη στην Πρίστινα, παρουσία εκπροσώπων του Κοσόβου, του αμερικανικής υποστήριξης Συμβουλίου Ειρήνης και της ίδιας της ISF. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Κόσοβο θα προσφέρει «κρίσιμη υποστήριξη» στην αποστολή για την προώθηση του 20-σημείου ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα.

Η απόφαση της Πρίστινα

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς το κοινοβούλιο του Κοσόβου είχε εγκρίνει τον Απρίλιο την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στη δύναμη.

Έτσι, η σημερινή συμφωνία έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτήρα τυπικής επικύρωσης της ήδη ειλημμένης απόφασης.

Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί για στρατεύματα

Μέχρι στιγμής, πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν στρατιωτικό προσωπικό στην ISF. Πρόκειται για την Ινδονησία, το Μαρόκο, το Καζακστάν, το Κόσοβο και την Αλβανία.

Παράλληλα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Γάζα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία της διεθνούς δύναμης.

- Post Down -

Comments are closed.