- Advertisement -

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ανοιχτές υποχρεώσεις απέναντι στην Εφορία, τις οποίες θα πρέπει να διευθετήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Οι εκκρεμότητες αφορούν μεταξύ άλλων όσους έλαβαν αναδρομικά, χρειάζονται κάλυψη τεκμηρίων, αλλά και κληρονόμους ή φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.
Η έγκαιρη υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων είναι σημαντική, καθώς σε περίπτωση αμέλειας οι φορολογούμενοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά, στις δηλώσεις γονικών παροχών, στις φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων και στις δηλώσεις όσων έγιναν κάτοικοι εξωτερικού.
Συγκεκριμένα:
- Αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εισέπραξαν το 2025 αναδρομικά ποσά, ανεξάρτητα από την περίοδο στην οποία αυτά αναφέρονται, πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.
Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2025. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2023 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2024. Στην συνέχεια επιλέγει «Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1». Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά θα πρέπει να υποβάλει οριστικά τη δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026.
Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό και ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2027 είτε σε έως 24 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να απλώσουν την οφειλή τους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην εφορία. Σημειώνεται ότι στις τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αναδρομικά ποσά και υποβάλλονται μέχρι το τέλος του έτους δεν επιβάλλονται πρόστιμα.
- Κάλυψη τεκμηρίων με γονικές παροχές
Οσοι θέλουν να «σβήσουν» τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μπορούν να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Για να αναγνωριστούν, ωστόσο, οι σχετικές δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν στην εφορία έως το τέλος του έτους.
- Δηλώσεις από κληρονόμους
Οι κληρονόμοι φορολογούμενων που απεβίωσαν οφείλουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τα ποσά που αποκτήθηκαν μέσα στο 2025 μέχρι την ημερομηνία θανάτου. Η διαδικασία υποβολής αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αποβιωσάντων φορολογικού έτους 2025, από τους νόμιμους κληρονόμους τους (εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης), γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3). Η ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων προϋποθέτει να έχει ήδη ενημερωθεί το φορολογικό μητρώο με την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντος και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων του (με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αρμόδια, για την παραλαβή της δήλωσης, υπηρεσία της ΑΑΔΕ).
- Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού
Οσοι μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία εκτός Ελλάδας το προηγούμενο έτος, υποχρεούνται να καταθέσουν δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Με πληροφορίες από Οικονομικό Ταχυδρόμο
Comments are closed.