- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Andy Burnham, δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για «συνέπειες» μετά την επιβεβαίωση ότι βρετανικής κατασκευής drones χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις μέσα στη Ρωσία. Ο Burnham τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της «στην ώρα της ανάγκης».
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιλέγει σκόπιμα την κλιμάκωση της σύγκρουσης, προειδοποιώντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βρετανική εμπλοκή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το τίμημα. Η Μόσχα έχει εκφράσει αντίστοιχες προειδοποιήσεις και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων για την παροχή στην Ουκρανία τεχνολογίας drones και πυραύλων Storm Shadow.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, με στόχους μεταξύ άλλων διυλιστήρια πετρελαίου και εγκαταστάσεις logistics. Οι επιθέσεις έχουν επηρεάσει τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων της Ρωσίας και την οικονομία της. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας το 2022.
Παράλληλα, η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, αν και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στο μέτωπο τους τελευταίους μήνες. Οι απώλειες, ωστόσο, συνεχίζονται και μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 437 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάιο του 2022.
Δύο βρετανικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει drones που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο BBC, βρετανικής κατασκευής drones έχουν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 35 δισ. λίρες.
Τον Απρίλιο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων drones στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν πλήγματα σε μεγάλη απόσταση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η Βρετανία.
Κατά την επίσκεψη του Volodymyr Zelensky σε βρετανική ναυτική βάση στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Andy Burnham διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα διαθέσει στο Κίεβο και τη νέα τεχνολογία «Stone Cloak», η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρεμβάλλει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη χρήση βρετανικής τεχνολογίας στον πόλεμο. Ήδη από το 2024, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είχε υποστηρίξει ότι ουκρανικά drones με βρετανικά εξαρτήματα και τεχνολογία είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, μεταξύ άλλων σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή Kamensky, στην περιφέρεια Rostov.
Comments are closed.