- Advertisement -

Washington Post: Ο Τραμπ «δείχνει» τον Τζέι Ντι Βανς ως διάδοχό του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Washington Post: Ο Τραμπ «δείχνει» τον Τζέι Ντι Βανς ως διάδοχό του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα
3

- Advertisement -

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να δήλωσε πρόσφατα σε ιδιωτική συνάντηση με δωρητές ότι επιθυμεί να δει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Τζέι Ντι Βανς, να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης με δωρητές στο Οβάλ Γραφείο πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε: «Τελικά, πρέπει να εκλέξουμε τον Τζέι», σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια ρητορική του Τραμπ τους τελευταίους μήνες, κατά την οποία ενθάρρυνε τον ανταγωνισμό μεταξύ του Βανς και του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου που έχει άμεση γνώση της συζήτησης με τους δωρητές, ο Τραμπ έχει αποφασίσει ιδιωτικά πως ο Βανς θα είναι ο διάδοχός του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ωστόσο, θεωρείται ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί πότε ο αντιπρόεδρος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ή πότε ο Τραμπ θα εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του.

Αβεβαιότητα και ενδοκομματικές ισορροπίες

Έξι ακόμη σύμβουλοι και σύμμαχοι του Τραμπ προειδοποιούν ότι δεν είναι πεπεισμένοι πως ο πρόεδρος έχει καταλήξει οριστικά στον Βανς. Επισημαίνουν ότι συχνά εκφράζει διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικούς συνομιλητές και ενδέχεται να αλλάξει γνώμη. Οι περισσότεροι συμφωνούν πάντως ότι θα καθυστερήσει να ανακοινώσει δημόσια την επιλογή του.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος: «Οποιος υποθέτει ότι το θέμα έχει ξεκαθαριστεί, είτε βιάζεται υπερβολικά είτε δεν γνωρίζει καλά τον πρόεδρο».

Ο Βανς δεν έχει επιβεβαιώσει αν σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα. Σε συνέντευξή του στο CBS τον Ιούνιο είχε δηλώσει ότι θα συζητήσει το θέμα με τη σύζυγό του μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, πρόσθεσε επίσης ότι:«δεν αμφιβάλλει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα τον υποστηρίξει πλήρως», όποια απόφαση κι αν λάβει.

Η προοπτική μιας εσωκομματικής αναμέτρησης με τον Ρούμπιο έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις στους Ρεπουμπλικανούς, με δωρητές, ακτιβιστές και στελέχη να διατυπώνουν έντονα τη στήριξη ή την αντίθεσή τους προς τον Βανς.

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Μια κακή επίδοση των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους υποψήφιους να αμφισβητήσουν τον εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα, ενισχύοντας παράλληλα την κριτική προς την κυβέρνησή του.

- Post Down -

Comments are closed.