- Advertisement -

Βέλγιο: Πένθος για τους πέντε νεκρούς στην Αμβέρσα – Ενός λεπτού σιγή στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο

Βέλγιο: Πένθος για τους πέντε νεκρούς στην Αμβέρσα – Ενός λεπτού σιγή στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο
2

- Advertisement -

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε δεκαώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη της Αμβέρσας, σύμφωνα με την αστυνομία του Βελγίου. Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε έξι, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Ως προς τους τραυματίες, ο αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο αναφορές από μάρτυρες υπολογίζουν πως είναι υψηλός. Η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Κιμ Μπαστιένς δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστεί το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ή ποια είναι τα αίτια της φωτιάς. Πάντως, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα στο ισόγειο. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες παραμένουν σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διασώστες κατέβαζαν κατοίκους από το κτίριο με σχοινιά, ενώ επιζώντες περιέγραψαν πως παγιδεύτηκαν στα διαμερίσματά τους μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες, λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς το πρωί.

Μαρτυρίες κατοίκων

Η 80χρονη Τζάκλιν Χίρεν, που διαμένει στον πέμπτο όροφο, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κατάφερε να διαφύγει. «Προσπάθησα να κατέβω, άνοιξα την πόρτα και μύρισα τη φωτιά. Είδα μικρές φλόγες να έρχονται και τότε βγήκα έξω. Από εκείνη τη στιγμή δεν θυμάμαι τίποτα άλλο. Ήμουν τυχερή», είπε.

Η ίδια κατάφερε να σώσει και τον σκύλο της, όμως, όπως ανέφερε, δύο από τους γείτονές της δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα. Ο Γκεερτ Ντεβούλφ, κάτοικος του δέκατου ορόφου, είπε στο βελγικό δίκτυο VRTNWS: «Προσπαθήσαμε να κατέβουμε μόνοι μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κλειστήκαμε στο διαμέρισμα και περιμέναμε στη βεράντα. Δέκα λεπτά αργότερα, η πυροσβεστική ήρθε και μας έσωσε με τη σκάλα της».

REUTERS/Yves Herman

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από διάφορες περιοχές, καθώς και ασθενοφόρα και συνεργεία πρώτων βοηθειών. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της γύρω περιοχής να κρατήσουν πόρτες και παράθυρα κλειστά για να προστατευθούν από τον καπνό.

Αντίδραση της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο οποίος είναι και επίτιμος δήμαρχος της Αμβέρσας, εξέφρασε μέσω της πλατφόρμας Χ τα συλλυπητήριά του, δηλώνοντας ότι οι σκέψεις του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, η ολομέλεια του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου ξεκίνησε τις εργασίες της στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 Ελλάδας), τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Το Βέλγιο έχει βιώσει σειρά σοβαρών πυρκαγιών τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και μία σε αποθήκη στις Βρυξέλλες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια των κτιρίων και την επάρκεια των μέτρων πυρασφάλειας.

- Post Down -

Comments are closed.