- Advertisement -

Τρόφιμα και ποτά πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές

6

- Advertisement -

Τα τρόφιμα και τα ποτά συνεχίζουν να οδηγούν τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες παρά την κάμψη που εμφάνισαν το πρώτο δίμηνο του 2024 δείχνουν ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση «Τάσεις του Επιχειρείν: Εξαγωγές για το 1ο τρίμηνο 2024» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, οι έλληνες εξαγωγείς βρέθηκαν  αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και της αναιμικής διεθνούς ζήτησης. Ωστόσο και παρά τη μείωση κατά κλάδο ενίσχυσαν την παρουσία τους σε αγορές τρίτων χωρών ανοίγοντας νέες συνεργασίες.

Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ, οι αγορές της Κεντρικής Αμερικής παρουσίασαν άνοδο κατά 32%, της Ν. Αμερικής 10%, της Αφρικής 13%, της Ωκεανίας 5% και της Ασίας 4%.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα διέλευσης στη Διώρυγα του Σουέζ φυσικά δυσχέραναν την πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές κυρίως της Ασίας, ενώ οι  αναιμικές συνθήκες ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αγορές οι οποίες καλύπτουν τα  2/3 των ελληνικών εξαγωγών ανέκοψαν την αυξητική πορεία.

Η προοπτική

Παρ’ όλα αυτά οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους με κλάδους αιχμής αυτούς των τροφίμων, των ποτών και του ξύλου, που καλύπτουν το 30% του συνόλου, να  έχουν θετικό πρόσημο και παρά το δύσκολο ξεκίνημα στις αρχές του 2024 φαίνεται ότι διατηρούν  προοπτική επιτάχυνσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές θέλουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2024 να μπορούν να επιτύχουν επίδοση της τάξεως του 3% και προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν τόσο η τάση ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου (+2,6% ετησίως), όσο και οι προσδοκίες ανάκαμψης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά και των ευρωπαϊκών εισαγωγών κατά 2,1% έναντι -0,8% το 2023.

Μάλιστα ενθαρρυντική ήταν η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών τον μήνα Φεβρουάριο κατά 4% (εξαιρουμένων ελαιόλαδου και βαμβακιού), καθώς και η έντονη άνοδος στις εξαγωγικές παραγγελίες της βιομηχανίας τον Μάρτιο (κατά 14 μονάδες υψηλότερα από τον Φεβρουάριο), με οδηγό τους κλάδους τροφίμων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο αυξημένες ήταν οι εξαγωγές των Τροφίμων (+16,6%), Ποτών και Καπνού (+20%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο.

Το 2024 παραμένει για τις ελληνικές εξαγωγές ένα έτος προκλήσεων και υπό το πρίσμα αυτό είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

- Post Down -

Comments are closed.