- Advertisement -

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών οι τράπεζες

3

- Advertisement -

Με κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.450 μονάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πριν από τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με την Εθνική Τράπεζα να πρωταγωνιστεί στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του α’ τριμήνου 2024 και της ανακατάληψης της επενδυτικής βαθμίδας.

Παρά την άνοδο ωστόσο της αγοράς την τελευταία ημέρα των συναλλαγών, δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο σε επίπεδο εβδομάδας. Στο τριήμερο των συναλλαγών, λόγω των δύο αργιών, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,19% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,54%. Από την αρχή του χρόνου πάντως οι δύο δείκτες ενισχύονται κατά 12,30% και 17,69% αντίστοιχα.

Αναμφίβολα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν οι τράπεζες, καθώς ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για τις επιδόσεις τους στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Οι δύο συστημικοί όμιλοι πέτυχαν κέρδη ευθυγραμμισμένα με τους στόχους που έχουν τεθεί για τη χρήση του 2024, ενώ εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας πιο αργής του αναμενομένου αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σύντομα σε προς τα πάνω αναθεώρησή τους.

Επίσης, σημαντική εξέλιξη αποτελεί για τον κλάδο η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου. Οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά τη συγκεκριμένη είδηση και οδήγησαν τον τίτλο της τράπεζας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με την DBRS, η αξιολόγηση BBB (χαμηλή) αντανακλά την ηγετική της θέση στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης που ακολουθήθηκε για την τράπεζα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν επίσης τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειώσει στην ενίσχυση του ισολογισμού της, με τη μείωση του αποθέματος των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των επιπέδων κάλυψής τους.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η νέα αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη της ότι η βασική δύναμη κερδοφορίας της τράπεζας έχει βελτιωθεί λόγω του υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου, της εξοικονόμησης κόστους και της συνολικής μείωσης του πιστωτικού κόστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τράπεζα να συσσωρεύει βιώσιμα επίπεδα κεφαλαίων και ως αποτέλεσμα πιο ισχυρά αποθέματα ασφαλείας έναντι των εποπτικών απαιτήσεων.

Οι κίνδυνοι

Από την άλλη, οι σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με τον DBRS, λαμβάνουν υπόψη ότι ενώ το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει κινδύνους στην ποιότητα του ενεργητικού, οι ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και η αναμενόμενη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης που δημιούργησαν τα σχέδια που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κινδύνου, θα συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στο προφίλ κινδύνου της Εθνικής.

Σημειώνεται ότι η διοίκησή της, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, έχει υποβάλει αίτημα στον SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και αναμένει τον ερχόμενο μήνα την απάντηση του επόπτη. Στην περίπτωση της ΕΤΕ στόχος είναι η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ίσου με το 30% του περσινού καθαρού αποτελέσματος.

- Post Down -

Comments are closed.