- Advertisement -

Το ισλαμικό προφίλ του Ερντογάν

7

- Advertisement -

Δεν νομίζω ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου να αναβάλει την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά λίγο πριν από την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία αλλά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου από την οποία περιμένουν πολλά και οι δύο χώρες.

Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει το ισλαμικό του προφίλ εντός και εκτός Τουρκίας, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη μέχρι τούδε χλιαρή του αντίδραση κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που κόστισε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Δεν νομίζω ότι η κίνησή του μπορεί να ερμηνευθεί ως ρήξη με τη Δύση καθ’ εαυτήν αλλά μάλλον γίνεται με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές αλλά και ζυγίζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η προμήθεια των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 έχει ήδη οριστικοποιηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί ότι δεν έχει να αποκομίσει κάτι περισσότερο από την επίσκεψη αυτή. Βλέπει ότι η κοινή γνώμη είναι εναντίον του Ισραήλ και προσπαθεί να εξαργυρώσει τη δυσαρέσκεια του ισλαμικού κόσμου και όχι μόνον.

Η ειρωνεία είναι ότι η τουρκική διπλωματία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να οριστικοποιήσει αυτήν την επίσκεψη. Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα του ενός κέντρα χάραξης εξωτερικής πολιτικής στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι το πλέον επιδραστικό εξ αυτών.

(*) Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ και επικεφαλής προγράμματος Τουρκίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ

- Post Down -

Comments are closed.