- Advertisement -

Συνελήφθη νεαρός που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τραμπ στο Κάνσας – «Δεν θα γίνουν ανεκτές οι πολιτικές απειλές»

Συνελήφθη νεαρός που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τραμπ στο Κάνσας – «Δεν θα γίνουν ανεκτές οι πολιτικές απειλές»
37

- Advertisement -

Στη σύλληψη ενός 24χρονου στο Κάνσας προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, ύστερα από αναφορές ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο νεαρός είχε αναρτήσει στα social media τις απειλές κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μία από τις αναρτήσεις, ο 24χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ήδη εντοπίσει και χαρτογραφήσει ταράτσες από τις οποίες θα μπορούσε να πυροβολήσει τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τη Δευτέρα, κοντά στη Γουίτσιτα.

Σύμφωνα με το με τοπικά ΜΜΕ που συνεργάζονται με το FOX News, ο Τζέιντεν Ριντ συνελήφθη το Σάββατο στο σπίτι του, στην πόλη Κλίαργουότερ, περίπου 30 λεπτά από τη Γουίτσιτα. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Κάνσας, σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απειλές κατά του προέδρου.

Πώς εντοπίστηκαν οι απειλές κατά του Τραμπ

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η έρευνα ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορία μέσω της υπηρεσίας Crime Stoppers για απειλητικό σχόλιο στη σελίδα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού KAKE στο Facebook.

Το σχόλιο είχε αναρτηθεί ως απάντηση σε δημοσίευση που προανήγγειλε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο συντάκτης έγραψε αρχικά: «Ας πυροβολήσουμε τον Τραμπ, ειλικρινά, πού είναι ο σκοπευτής; Βαρέθηκα να ζω με αυτά τα χρήματα».

Σε δεύτερη ανάρτηση, φέρεται να έγραψε ότι είχε προμηθευτεί πυρομαχικά και ότι σκόπευε να σκοτώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα απειλητική γλώσσα.

Η αναφορά στις ταράτσες και η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ

Οι ερευνητές εντόπισαν και άλλα σχόλια κάτω από δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού KWCH, συνεργαζόμενου με το CBS. Σε ένα από αυτά, ο ύποπτος φέρεται να έγραψε ότι ήθελε να πυροβολήσει τον Τραμπ στο Κάνσας, προσθέτοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να αυτοκτονήσει.

Σε άλλη ανάρτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρχε αναφορά σε σημεία από τα οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίθεση. «Ξέρω πού θα γίνει η ομιλία σας. Έχω ήδη χαρτογραφήσει τις ταράτσες γύρω από την περιοχή», φέρεται να έγραψε ο συντάκτης.

Η ίδια ανάρτηση περιείχε, σύμφωνα με τις αρχές, αναφορά στον Τσάρλι Κερκ, τον πολιτικό ακτιβιστή που δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ μιλούσε σε πολιτική εκδήλωση στο Όρεμ της Γιούτα.

Η διατύπωση φέρεται να παρέπεμπε στη δολοφονία του Κερκ, χρησιμοποιώντας το όνομά του ως ρήμα με την έννοια της δολοφονίας. Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Τραμπ είχε γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας τον Ιούλιο του 2024, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Τότε, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς άνοιξε πυρ από ταράτσα, τραυματίζοντας τον Τραμπ και σκοτώνοντας έναν άνθρωπο που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση. Ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

«Δεν θα γίνουν ανεκτές οι πολιτικές απειλές»

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ράιαν Α. Κρίγκσαουζερ υπογράμμισε ότι οι απειλές πολιτικής βίας δεν είναι αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

«Η πολιτική βία και οι απειλές πολιτικής βίας δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε. Όπως πρόσθεσε, η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει την ελεύθερη έκφραση και την έντονη πολιτική διαφωνία, ωστόσο υπάρχουν όρια που πρέπει να τηρούνται.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ συμμετείχε σε εκδήλωση στο Παρκ Σίτι του Κάνσας, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του σε υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ριντ παρέμενε υπό κράτηση εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας για την προφυλάκισή του.

- Post Down -

Comments are closed.